Jan Vávra: Piráti – vítězství rozumu nad emocemi?

23. leden 2019

Víkendové celostátní fórum Pirátů ukázalo, že si tato strana skutečně neklade malé cíle.

Předseda Ivan Bartoš prohlásil, že Piráti získají v květnových volbách do Evropského parlamentu 20 procent hlasů a porazí hnutí ANO. V jiném rozhovoru oznámil, že chce být po příštích volbách do Sněmovny premiérem a sesadit Andreje Babiše. Jde o ryzí politický marketink nebo reálný cíl?

Jiří Leschtina: Pirátský recept na přežití? Pospíchej pomalu

Ivan Bartoš na celostátním fóru České pirátské strany v Táboře

Doslova erupce pirátského sebevědomí vyvřela na víkendovém celostátním fóru z projevu šéfa Pirátů Ivana Bartoše.

Pravdou je, že si Piráti zatím nevedou špatně. Ačkoli všichni očekávali zmatený spolek nedisciplinovaných sólistů, Piráti překvapují poměrně slušným respektováním společných pravidel.

Ačkoli důsledně hlasují elektronicky – tedy zcela průhledně – tato forma digitální demokracie zatím v jejich podání nevede k chaosu, ale kupodivu k relativně rozumným rozhodnutím.

Podobně racionálně se chovají i jako opoziční strana. Jejich taktika nachytat vládu Andreje Babiše na věcných pochybeních nebo rozporech v premiérových prohlášeních je zatím rozhodně efektivnější než halasné a jednostranné tepání do Babiše za každou cenu, jak to předvádí třeba Miroslav Kalousek.

Skutečné zkoušky Pirátů

Nahrává jim i absence skandálů – což se samozřejmě může časem změnit, tak jak bude pokračovat pirátská vláda nad Prahou.

Petr Holec: Piráti ovládli Prahu. Bude jejich začátkem, nebo koncem?

Nový primátor Zdeněk Hřib na ustavujícím zasedání nového zastupitelstva hlavního města

Pro Piráty je to velká premiéra, která se současně může stát i jejich derniérou. Svou popularitu totiž zatím nabývali hlavně v opozici.

Nejzajímavější ale je, že svého úspěchu dosahují způsobem, který je na současné politické scéně v porovnání s ostatními stranami ojedinělý a jde zcela proti osvědčeným poučkám všech marketinkových poradců a mediálních odborníků.

Zatímco ostatní politici ve snaze získat voliče útočí na emoce, Piráti se naopak obracejí na rozum svých voličů. Zatímco tradiční i extremistické strany zahrnují veřejnost výkřiky, nesplnitelnými sliby a přehnanou sebechválou, Piráti působí klidně a uměřeně.

Nenabízejí veřejnosti osobu spasitele, který všechno zařídí a dovede nás do ráje. Netvrdí, že znají návod, jak učinit lidstvo šťastným a bohatým. Od takzvaně tradičních stran je odlišuje důsledná neideologičnost, od ostatních nových a názorově neukotvených stran a hnutí je odlišuje racionalita, otevřenost a možnost všech členů se vyjadřovat. Zdá se, že právě tohle mladým a liberálně zaměřeným voličům vyhovuje.

Petr Holub: Pirátská duše národa

V Praze Česká pirátská strana překročila hranici 17 procent

Tak už se těch Pirátů nezbavíme, musí připustit i občanští demokraté, když se podívají na výsledky v Praze, kde Česká pirátská strana překročila hranici 17 procent a stala se druhou nejsilnější stranou.

Piráti představují zatím relativně úspěšný pokus dělat jinou politiku, než tu marketinkovou, obracet se více na rozum než na emoce, argumentovat věcně a nikoli vyvolávat jednou strach a pak zase neopodstatněné naděje. Je docela povzbudivé, že na tuto politiku slyší mladí lidé. Kdyby se tento styl politiky rozšířil, nebylo by to s naší zemí zase tak špatné.

Na místě je ale otázka, jak dlouho může takový uměřený přístup v současné době nárůstu iracionálních nálad a všeobecného vyvolávání nejrůznějších strašáků vydržet, zejména měli-li by Piráti převzít odpovědnost za celý stát. Nezjistí nakonec i mladí voliči, že je snazší a jistější se vložit do rukou nějakého spasitele?

Jan Vávra

Zatím jde pořád jen o pokus, skutečné zkoušky Pirátů teprve přijdou. Úspěch v Praze v porovnání s horšími výsledky v jiných krajích naznačuje, kde jsou limity jejich politiky a jaké překážky budou ještě muset překonat.

autor: Jan Vávra
Spustit audio