Petr Holec: Další hejtman radši utíká z ČSSD. Jen tomu říká restart

23. prosinec 2019

Zdá se, že bývalý hejtman a místopředseda ČSSD Jiří Zimola, jenž chce v příštích krajských volbách kandidovat za vlastní stranu Změna 2020, ukazuje cestu i dalším hejtmanům vládní strany, kteří se bojí vlastní partajní značky.

Podobně jako pardubický hejtman a taky bývalý nedávný místopředseda ČSSD Martin Netolický. Ten pro změnu do klíčových voleb v příštím roce míří s uskupením 3PK. 

Čtěte také

Je to určitě pionýrská cesta. Zimola i Netolický stále tvrdí, že zůstávají oddanými sociálními demokraty, co nikdy nezahodí partajní knížku, současně ale zakládají vlastní politické projekty, v jejichž názvech nic o ČSSD nenajdete.

Bývalý jihočeský hejtman to sice nakonec dělá jako konkurenci krajské kandidátky ČSSD, zatímco Netolický spojuje kandidáty ČSSD s hnutím Společně pro kraj, je tu ale nápadná podobnost: ani jeden nový politický projekt významných členů ČSSD ve svém názvu radši nenese jméno vládní strany, která se poslední dobou potácí na hranici volitelnosti.

Poslední šance na jakýkoli restart

Čtěte také

Navíc i Zimola původně svou Změnu 2020 plánoval jako krajskou kandidátku ČSSD, jen pod jiným jménem. Jenže záhy vypukl  v jihočeské ČSSD tradiční boj o přežití, a proto nakonec půjdou do krajských voleb dvě ČSSD: jedna pod svým pravým jménem, druhá jako Změna 2020.

Je to samozřejmě bizarní a taky dlouho neudržitelná situace, která má jediný důvod: stále více členů ČSSD se kvůli politickému přežití bojí jména vlastní strany, pro níž jsou právě krajské volby v příštím roce klíčové.

Pokud v nich neuspěje a utrží další volební debakl v řadě, čeká ji další chaos a možná i odchod z vlády a pomalý zánik. „To, že v současné době je situace v sociální demokracii taková, jaká je, souvisí s celostátní politikou. Neznamená to ale, že budu sociální demokracii opouštět,“ řekl Netolický v rozhovoru pro Seznam.cz.

Čtěte také

Nejspíš ne do voleb, po nich ale může být situace úplně jiná. Čtvrté volební fiasko po sněmovních, místních i evropských volbách, v nichž ČSSD vypadla nejen z pražského magistrátu i Evropského parlamentu, by nejstarší partajní značka v Česku už nepřežila.

Je to vůbec ironie. Netolický říká, že se ČSSD musí víc otevřít, jenže zatím její otevírání vypadá spíš jako pouhé přejmenovávání. „Ty krajské volby musí být podle mě konkrétním restartem, ne asi 18. v pořadí,“ dodal Netolický ve zmíněném rozhovoru.

V tom má jistě pravdu, pro ČSSD je to poslední šance na jakýkoli restart. Pokud ale její „otevírání“ bude pokračovat stejným způsobem, půjde spíš o restart některých sociálních demokratů pod novou partajní značkou. ČSSD už pak zůstane jen historií.  

Autor je komentátor serveru Info.cz

autor: Petr Holec
Spustit audio