Petr Holec: Česká opozice se nadchla Matovičem. Byl by to její definitivní hrobník

3. březen 2020

Naše opozice našla nového spasitele: stal se jím vítěz slovenských parlamentních voleb a šéf strany OĽaNO Igor Matovič, který porazil dlouhodobého hegemona slovenské politiky Roberta Fica.

Šéfové ODS, STAN, lidovců i Pirátů k němu proto vzhlédli jako k někomu, kdo jednou porazí i premiéra a šéfa ANO Andreje Babiše. A přidala se i šéfka TOP 09 Markéta Pekarová Adamová, podle které prý žádné „zlo neroste do nebe“. 

Čtěte také

Ano, naši opoziční lídři už dlouho a neúspěšně hledají způsob, jak porazit Babiše, který stále zůstává nejpopulárnějším politikem a jeho hnutí ANO jasně dominuje. Nedávno je tím na Letné dokonce zaúkoloval i šéf chvilkařů Mikuláš Minář, který se svým spolkem naposled v Praze demonstroval proti zvolení Stanislava Křečka ombudsmanem.

Naši opoziční lídři by se ale rychle měli probrat z naivního snu: Matovič je totiž ve skutečnosti slovenský Babiš, jen opožděný a menší.   

A nejen proto, že i on – stejně jako Babiš – vše vsadil na boj proti korupci, která na Slovensku nabyla ještě obludnější a morbidnější podobu než u nás, jak ukázala vražda novináře Jána Kuciaka a jeho partnerky. Nebo proto, že je taky bohatý podnikatel, který ovšem svůj majetek před vstupem do politiky přepsal na manželku.

Soumrak tradičních stran

Čtěte také

Hlavní podobnost je politická: Matovič teď stejně jako před ním Babiš u nás porazil tradiční politické strany, které se na Slovensku střídaly u moci, podobně jako u nás kdysi ODS s ČSSD.

Jen to zatím ještě neudělal tak drtivě jako český premiér. Ten v posledních sněmovních volbách získal víc než dvojnásobek hlasů druhé ODS, zatímco Matovič porazil „nesmrtelného“ šéfa SMERu-SD Roberta Fica o necelých 7 %.

Oba nicméně utnuli dlouhou politickou éru, kdy se u moci zabetonovali stejní politici, kteří si v rámci vládnutí ochočili i státní správu včetně policie a justice. U nás se porážka tradičních politických stran a nástup Babiše jen obešel bez vraždy prominentního novináře, protože jsme na rozdíl od Slováků naštěstí nikdy nezažili „mečiarismus“.

Čtěte také

Naši opoziční lídři by si proto radši měli dávat pozor, koho obdivují. Jeden český „Matovič“ z nich totiž už udělal šéfy marginálních partají, z nichž většina bojuje o přežití, zatímco druhý „Matovič“ by nejspíš znamenal jejich definitivní konec, protože by je prostě nahradil.

Ano, zoufalství spojuje a navíc plodí i další zoufalství, jak teď v souvislosti se Slovenskem ukázali naši opoziční lídři. Měli by se proto rychle probrat. Matovič je totiž ve skutečnosti jen dalším důkazem soumraku tradičních stran. 

Autor je komentátor serveru Info.cz

autor: Petr Holec
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.