Petr Holec: Bouchne v ODS vzpoura proti Pirátům?

14. srpen 2021

Piráti nejsou v antibabišovském bloku jedinou stranou, ve které dva měsíce před volbami sílí nespokojenost s volební kampaní i politickým směřováním. Začátkem září totiž chystá konferenci nově založená frakce ODS, nazvaná příznačně Tea Party.

Ta nechce vládnout s Piráty a stranu chce taky vytrhnout i z koalice SPOLU, kterou považuje za zradu tradiční konzervativní ODS.

Poslední kapkou pro příznivce platformy byl postoj šéfa ODS Petra Fiala k takzvanému Zelenému údělu Evropské komise, který označil za hotovou věc. Tea Party, ke které se hlásí někteří zakladatelé strany, bývalí europoslanci i mladší členové ODS, zatím tají, co se stane nejen v září, ale i potom.

Hlavně se nesežrat

Čtěte také

Začátkem října jsou ale každopádně volby a ODS by v nich určitě moc nepomohlo, kdyby se ještě před nimi vydala cestou partajního kanibalismu ČSSD, kdy strana svou nejednotou požírá sama sebe.

Ostatně ODS úplně stačí, že jsou z její předvolební kampaně v rámci trojkoalice SPOLU dost zoufalí i mnozí její kandidáti. I oni vidí, že se jí smějí i jejich vlastní voliči, a to je vždy nejhorší vysvědčení.

Kromě termínu voleb je jasné i to, čeho chce Tea Party dosáhnout po nich: ukončit trojkoalici SPOLU. Tu považuje za omyl a slepou cestu. A místo s Piráty se radši pokusit sestavit vládu s ANO.

Ostatně právě s ním ODS letos i navzdory svým „trojkoaličním“ partnerům prosadila výrazné snížení daní a blíž než k Pirátům k němu má i ohledně postoje k euru, EU a migraci.

Sňatek z rozumu

Čtěte také

Ani Tea Party samozřejmě nemiluje premiéra a šéfa ANO Andreje Babiše – nemá ale zásadní politický ani personální problém se samotným ANO. To se totiž na rozdíl od nesmiřitelných Pirátů umí perfektně přizpůsobit politické situaci tak, aby vždy maximalizovalo svůj volební zisk.

Tea Party zato nikdy nechce připustit vládu ODS s Piráty, kteří ve straně děsí i mnohé nečleny nové platformy. Ti to jen krátce před volbami radši neříkají moc nahlas a kvůli voličům drží oficiální linii, že ODS nebude vládnout s ANO.

Jenže Tea Party teď hraje do karet i předvolební situace: zatímco ANO posiluje a znovu vede průzkumy volebních preferencí, Piráti se s každým svým „revolučním“ nápadem nebo tweetem propadají níž.

Nejen poslední čísla Medianu poslala jejich koalici se STAN až na třetí místo za SPOLU. I v Tea Party samozřejmě vědí, že ani koalice ODS s ANO nejspíš po volbách nedá dohromady sněmovní většinu. A že by proto museli divoce lovit další vládní komplice.

Jenže ODS čeká nedlouho po volbách i volební sněm, kde se strana nevyhne zúčtování za účast v koalici SPOLU, případné skládání vlády i budoucnost strany. Pokud by v době konání sjezdu ODS pořád chtěla vládnout s Piráty, založí si prý členové Tea Party svou vlastní „ODS“.

Těžko teď říct, jak velký třesk by takový rozkol přinesl, vše záleží na výsledku voleb. Už tak stagnující ODS by ale určitě neposílil.

Autor je komentátor serveru Info.cz

autor: Petr Holec
Spustit audio

Související