Petr Holec: Aktivista Minář táhne na Hrad

21. srpen 2019

Po červnové megademonstraci na Letné se spolek Milion chvilek vrací na scénu srpnovým pochodem na Pražský hrad.

Ten sem vyráží z Václavského náměstí symbolického 21. srpna, kdy si každoročně připomínáme sovětskou invazi z roku 1968, podle pořadatelů má ale připomenout spíš potlačení demonstrací z roku 1969, které se konaly k prvnímu výročí invaze. Hlavně ale půjde o další demonstraci proti premiérovi Andreji Babišovi a prezidentovi Miloši Zemanovi.

Čtěte také

Demonstrace samozřejmě bývají znakem demokracie, v níž se vždycky někdo cítí bezmocný. A málokdo to poslední dobou ví tak dobře jako právě předseda spolku Milion chvilek Mikuláš Minář, v současnosti nejspíš jediný profesionální organizátor demonstrací.

Minář už proti Babišovi pořádá petice a demonstruje téměř dva roky a srpnový pochod na Hrad má být jen intermezzem mezi červnovou Letnou a další demonstrací ohlášenou na stejné místo na 16. listopadu. Tedy den před výročím sametové revoluce z roku 1989.

Demonstrovat proti Babišovi a Zemanovi zrovna v rámci pochodu k výročí sovětské invaze z roku 1968 a potlačení demonstrací o rok později je ovšem jistá ironie. Babiš nenechal žádné demonstrace proti sobě rozehnat tak, jako to v roce 1969 udělali komunisté. A demonstranty z akcí Milionu chvilek stejně nenáviděný Zeman se v roce 1968 zkoušel v rámci tehdejší KSČ angažovat, takže v partaji nepřežil normalizaci.

Rozhodne listopadová Letná

Minář a spol. vyčítají Babišovi se Zemanem spoustu věcí, analogie s roky 1968 a 1969 ale míří hodně vedle. Toto významné srpnové datum nejspíš využili hlavně proto, že jim vloni někteří vyčítali letní nečinnost.

Čtěte také

Místo ruských tanků  totiž na nás dnes útočí ruské fake news a Minářovu demonstraci na Letné vysílala v přímém přenosu veřejnoprávní Česká televize. Přesto tu ale jistá analogie s totalitní minulostí existuje.

Vloni touto dobou Minář vyzval lidi, aby bděli i v létě, kdy Češi obvykle tráví víc času cestou na dovolenou do Chorvatska než domácí politikou. A k tomu jim současně doporučil, aby sledovali, poslouchali a četli jím vybraná média: například Českou televizi, Český rozhlas, Respekt, Hospodářské noviny nebo Aktuálně.cz.

Milion chvilek o sobě říkají, že jsou „hlídací pes a pojistka demokracie“. Podobně jako Minář ale kdysi lidem doporučovali jistou vybranou četbu i komunisti, kteří hlídací psy používali na hranicích a lidovou „demokracii“ jistili i mlácením lidí.

Šestadvacetiletý Minář dostal na Letnou čtvrt milionu lidí a média z něj rychle udělala mluvčího něčeho, co už ani on sám není schopný definovat. Srpnový pochod na Hrad proto není důležitý, půjde jen o trénink. O tom, jestli se Minář navždy zapíše do wikipedie jako pouhý profesionální „promotér“ demonstrací, anebo i něco víc, proto rozhodne až listopadová Letná.   

Autor je komentátor serveru Info.cz

autor: Petr Holec
Spustit audio