Petr Hartman: Sto báječných dnů Babišovy vlády

4. říjen 2018
Pár desítek hodin před otevřením volebních místností nemohli Babiš s Hamáčkem mluvit jinak

Vláda funguje dobře, nehádáme se a jsme schopni dělat kompromisy. Zhruba v tomto duchu si po sto dnech společného vládnutí pochvalovali Andrej Babiš s Janem Hamáčkem.

Činili tak na společné tiskové konferenci. Ostatně jak jinak veřejnosti demonstrovat vzájemně dobré vztahy. Přitom ještě několik hodin předtím se zdálo, že chválit se bude každý sám za sebe. Byly totiž naplánovány dvě samostatné tiskové konference.

100 dní Babišovy vlády: Nejmenováním Pocheho prezident a premiér ČSSD pomohli, tvrdí komentátor

Ministr vnitra a zahraničí Jan Hamáček a premiér Andrej Babiš

Vláda hnutí ANO a ČSSD má za sebou sto dní vládnutí. Premiér Andrej Babiš (ANO) ve čtvrtek uplynulé období zhodnotí. Kromě schválení návrhu státního rozpočtu se vláda dohodla s odbory na růstu platů ve veřejném sektoru.

Potom koaličním partnerům došlo, že takovýto způsob prezentace by zrovna nevypovídal o jejich bezproblémovém soužití ve Strakově akademii. Takže se nakonec šéf hnutí ANO objevil s předsedou ČSSD na jednom pódiu.

Z něj potom veřejnosti zvěstovali, jaké mají lidé štěstí, že vládnou právě oni. S nadsázkou řečeno, daří se jim všechno, na co sáhnou. Přitom zemi spravují pouze tři měsíce a pár dnů k tomu.

Pár desítek hodin před otevřením volebních místností nemohli mluvit jinak. Nedělal by to žádný politik bez ohledu na stranickou příslušnost. Byť jde o volby komunální a do třetiny Senátu, přesto může rozhodování občanů ovlivnit i to, co se děje na vládní úrovni.

Nic lepšího tuto zemi potkat nemohlo

Toho jsou si šéfové hnutí ANO a ČSSD dobře vědomi. Proto se kabinet zatím soustředil především na to, aby rostly platy, důchody. Prosadil levnější jízdné pro seniory a studenty. Koalice slibuje lepší silnice, dostupnější bydlení, investice do sportu a podobně.

Petr Hartman: Andrej Babiš věští těžbu uhlí v OKD až do roku 2030

Předsedy vlády Andrej Babiš jednal s vedením společnosti OKD v Karviné-Dolech

Když nevíte, co se stane v budoucnosti, obraťte se na premiéra. Ten vám to prozradí. Týká se to například těžby uhlí na severní Moravě.

Byť tuzemská ekonomika zvolňuje, stále ještě do státní pokladny proudí dost peněz, aby mohla vláda ukazovat svoji štědrou ruku. Dokonce za svůj úspěch považuje sestavení rozpočtu na příští rok. Ten v době ekonomické prosperity vykazuje plánovaný schodek ve výši 40 miliard. Zkrátka za plnění zmiňovaných slibů se musí platit.

Za pár dnů se názorně ukáže, zda pro hnutí ANO a ČSSD byla štědrost dobrou investicí. Konkrétně v tom, kolik voličů bude ochotno ocenit jejich snahu tím, že podpoří ve volbách vládní kandidáty. Pro Andreje Babiše to bude mimořádně důležité.

V senátních volbách nebylo hnutí ANO zatím příliš úspěšné. Po minulých komunálních volbách docházelo k rozkolům mezi zastupiteli tohoto hnutí a ne všude působili politici reprezentující ANO jako reklama na profesionální správu země.

Petr Hartman

Sociální demokraté se zase chtějí vymanit z krize účastí ve vládě. Nyní budou mít první příležitost si otestovat, zda to byla správná volba.

Andrej Babiš s Janem Hamáčkem se proto maximálně při hodnocením sto dnů společné vlády snažili vyvolat dojem, že nic lepšího než menšinový kabinet ANO a ČSSD potkat tuto zemi nemohlo.

autor: Petr Hartman
Spustit audio