Petr Hartman: Sněmovna čelí koronavirové pandemii nejenom s pomocí Boží

25. březen 2020

„Dej nám, drahý Bože, sílu duše k nápravě věcí obecných,“ pustil se do krátké modlitby premiér Andrej Babiš (ANO).

Obracel se s ní sice pomyslně k Bohu, ale mířil spíš na prořídlé poslanecké lavice. Chtěl tím zdůraznit mimořádnost schůze. 

Čtěte také

Kvůli pandemii koronaviru se jí zúčastnil zhruba poloviční počet zákonodárců. Nešlo o výraz velkého počtu nemocných poslanců, ale o snahu snížit riziko nákazy a udržet dolní parlamentní komoru usnášeníschopnou i v následujících týdnech. Především s její pomocí totiž lze napravit věci obecné. 

Konkrétně v tom slova smyslu, aby země přežila pandemii pokud možno ve zdraví. K němu patří nejenom určitá omezení vyplývající z nouzového stavu, ale také vhodný lék na chřadnoucí ekonomiku a na výpadek příjmů lidí. Bez přijetí příslušných zákonů to zvládnout nelze. Jejich schvalování nemůže trvat měsíce, dokonce ani týdny. To by pacient do té doby zemřel.

Mimořádná doba žádá mimořádný zákrok. Nelze o něm diskutovat dlouho. Nejde promýšlet, která varianta by byla ideální. Musí se říznout rychle a doufat, že správně. Což se ukáže až s odstupem doby. Pokud pacient přežije, je možné v klidnějším čase napravit případná pochybení. 

Trestající pandemie

Čtěte také

Zkrátka v tomto stylu by měli nyní jednat zákonodárci. Průběh mimořádné schůze sněmovny ukázal, že to pochopili. Ve stavu legislativní nouze během jediného dne projednali zákony, které by měly zabránit nejhoršímu.

Pochopitelně se neplácali po ramenou a neschvalovali bez připomínek jednu předlohu za druhou. Podle očekávání se opoziční poslanci snažili některé návrhy vlády částečně upravit. Nebylo překvapením, že zdaleka ne vždy byli úspěšní. Vládní koalice prosadila většinou svou. 

Je to právě ona, kdo nese hlavní zodpovědnost za to, že Česká republika pandemii nejenom po zdravotní stránce zvládne. Průběh mimořádné schůze ukázal, že opozice neměla zájem vládě za každou cenu komplikovat život. Koronavirus už ho tak sám o sobě velmi ztěžuje nám všem.

Petr Hartman

Pokud nechceme spoléhat pouze na pomoc Boží, nezbývá než věřit, že vláda ve shodě s parlamentem ví, co činí. Prostor k nápravě různých pochybení je totiž v tuto chvíli minimální. Pandemie je dokáže tvrdě trestat. 

Autor je komentátor Českého rozhlasu

autor: Petr Hartman
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.