Petr Hartman: Oslabí komunální volby dominanci hnutí ANO?

3. srpen 2018 06:50

V Česku se traduje, že voliči mají tendenci vyvažovat. V říjnu se názorně ukáže, zda to bude platit i pro volby komunální. Podle této logiky by nemělo výrazně uspět hnutí ANO. To dominovalo ve volbách sněmovních a v podzimních by se tudíž mělo podle tohoto principu propadnout z prvního místa o několik příček níže. 

Slabina zmiňované teorie spočívá v tom, že v menších obcích více rozhoduje znalost konkrétních lidí nad jejich umístěním na kandidátní listině. Zkrátka pokud se hnutí ANO podařilo získat místně respektované osobnosti, mohlo by znovu výrazně uspět. 

Ve velkých městech se komunální volby více blíží svým charakterem volbám sněmovním. Sice v nich hrají rovněž významnou roli osobnosti v čele jednotlivých kandidátek, ale občané se rozhodují také podle jejich politické příslušnosti a podle spokojenosti s celostátní politikou. Uvidíme, zda jejich výběr ovlivní princip vyvažování. Tedy snaha oslabit dominanci hnutí ANO na vládní úrovni. 

ANO v opozici?

Dosavadní výsledky průzkumů veřejného mínění naznačují, že by tomu tak být nemuselo. Hnutí vedené Andrejem Babišem má podle nich zatím reálnou šanci vyhrát ve většině velkých měst. 

Úspěch hnutí ANO dokládá, že lidé politikům nevěří. Program je nezajímá, tvrdí Köppl

Daniel Köppl

Česko má konečně vládu s důvěrou, je ale jasné, jaký program chce prosazovat? A budou to vůbec lidé sledovat?

Pochopitelně v tuto chvíli jde jen o prognózu, která může mít k realitě daleko. Zároveň je předčasné odhadovat volební zisky, a zda budou případně stačit k bezproblémovému vládnutí ANO v jednotlivých městech. 

Už na vládní úrovni si Andrej Babiš mohl názorně ověřit, že se do spolupráce s ním většina politických stran a hnutí nehrne. Podobně by to mohlo fungovat i v některých městech, což by hnutí ANO poslalo i přes vítězství do opozice.

Testovací volby

Zda tomu tak bude, to se ukáže až po sečtení odevzdaných hlasů v jednotlivých velkých městech. Právě výsledek v nich může mít dopad na celostátní politiku. Netýká se to pouze případného oslabení dominance hnutí ANO. ODS si například otestuje, zda je skutečně na vzestupu a má šanci stát se reálnou alternativou při dalších sněmovních volbách vůči Andreji Babišovi. 

Premiér Andrej Babiš

Sociální demokraté si zase ověří, nakolik jim prospívá účast ve vládě s trestně stíhaným premiérem, která se opírá o podporu komunistů. Piráti si otestují, zda zůstávají i nadále protestní stranou, kterou volí čím dál tím více nespokojených lidí. 

Zkrátka komunální volby nebudou pouze o tom, kdo bezprostředně bude ovlivňovat život občanů v jednotlivých obcích a městech. Budou mít dopad na tuzemskou politickou scénu a mohou způsobit změny ve vedení některých stran.

autor: Petr Hartman
Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.