Petr Hartman: Noví vlastníci OKD řeší staré problémy

11. březen 2016

Noví lidé ve vlastnické struktuře OKD neznamenají konec starých problémů. Cena uhlí na trhu nijak dramaticky neroste, finanční kondice zmiňované firmy se výrazně nelepší a dluhy neklesají.

Aby se tato nepříznivá bilance začala obracet k lepším číslům, bude nutné zastavit na severu Moravy těžbu v některých dolech, ve kterých se nevyplácí.

Byť výkonný ředitel OKD ujišťuje veřejnost o tom, že zatím nepadlo rozhodnutí o uzavření žádného dolu, lze si představit, že v dohledné době bude učiněno. Otevřené v tuto chvíli zůstává, kolik lidí kvůli tomu skutečně přijde o práci.

Konkrétní číslo má v rukou vedení OKD. Vzhledem k tomu, že majiteli dolů byli a jsou de facto investoři, mají svoji podnikatelskou filozofii nastavenu poněkud jinak, než vlastníci, kterým by záleželo na dlouhodobém stabilním fungování firmy.

Čtěte také

Ačkoli se politici a představitelé odborů snaží apelovat na morálku majitelů, aby se snažili zachránit práci pro horníky, ti se logicky orientují především na vlastní zisky. Pokud se přitom pohybují v mezích zákonů, nemůže je nikdo přinutit ke změně jejich postoje.

Z míry je patrně nevyvede ani stávková pohotovost, která byla v dolech na severu Moravy již před několika dny vyhlášena, ani případně stávka, ve kterou by mohla přerůst někdy v květnu. Trvala-li by dlouho, mohla by maximálně přinutit politiky, aby byli vstřícnější vůči požadavkům majitelů OKD a jejich věřitelů. V tom případě by státní rozpočet patrně zchudl o miliardy korun.

Důl Darkov a sídlo OKD

V tuto chvíli politici chtějí řešit problémy kolem těžby uhlí na severní Moravě jiným způsobem. Připravují různé varianty, jak pomoci lidem, kteří přijdou o práci. Nejjednodušší by bylo, kdyby mohli okamžitě nalézt novou. Mohli by ji podle názoru premiéra získat například v nové továrně na výrobu světlometů.

Teoreticky to možné je, prakticky si lze jen obtížně představit horníky, jak po letech strávených na šachtě zamíří k tovární lince. Větší šanci má spíše plán umožnit havířům odejít o několik let předčasně do důchodu.

Čtěte také

Tuto variantu pochopitelně nemohou využít všichni. Ti, kteří nesplní podmínky pro předčasnou penzi, budou muset vzít za vděk rekvalifikačními kurzy, případně možnostmi sociálního systému.

Takovéto vyhlídky desítek, možná i stovek horníků jsou reálnější, než živit naději, že se rozsah těžby nezmění a že o práci nepřijdou. Byť se odbory snaží a aktivně přitom spolupracují i se členy vlády.

Kauza privatizace OKD
autor: Petr Hartman
Spustit audio