Petr Hartman: Důchody na úkor rodin s dětmi

20. březen 2019

Kde vzít na důchody? U rodin s malými dětmi. Také tímto způsobem si lze zjednodušeně vyložit dohodu hnutí ANO se sociální demokracií.

Na základě ní by mělo dojít k dalšímu zvýšení důchodů. Zároveň by si měly přilepšit i rodiny s malými dětmi. Ne však všechny. Růst rodičovského příspěvku by se měl týkat jen těch, kterým se potomci teprve narodí. Na víc podle představitelů vládní koalice nebudou peníze.

Petr Holub: Důchody rostou aneb auto namířené do zdi

Někteří senioři mají o důchodové reformě poměrně dobré znalosti (ilustrační foto)

Důchodci opravdu nemají důvod, aby si stěžovali na současnou vládu. Letošní penze se v průměru zvyšují o 900 korun měsíčně, jak prosadil sám premiér Andrej Babiš. V příštím roce by to mělo být stejné, protože s takovým návrhem přišla ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová. Z pohledu těch mladších to ovšem žádný důvod k jásotu není, protože se tím zpochybňuje, že sami dostanou státní důchod, ze kterého by se dalo přežít.

Podle očekávání tím naštvali lidi, kterých se jejich rozhodnutí negativně dotkne. Přitom nalézt ve státní pokladně osm miliard korun, aby se dostalo na všechny rodiny s malými dětmi, by nemusel být nepřekonatelný problém.

Lze očekávat, že se ho ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová pokusí vyřešit. Právě ona navrhla zvýšení příspěvku pro všechny zmiňované rodiny. Její nápad koalice částečně změnila. Zdůvodnila to nedostatkem peněz.

Ten vláda nepociťuje v souvislosti s důchody. Jejich další růst o 900 korun vyjde na sedm a půl miliardy navíc. Vzhledem k ročním výdajům státního rozpočtu, které se pohybují kolem jednoho a půl bilionu korun, to je zanedbatelná částka. Musí se však jinde v rozpočtových výdajích ubrat.

Rodiny a voličské skupiny hnutí ANO

Petr Holub: Důchodový populismus znovu na scéně

Podvodník vylákal od seniorů skoro 100 tisíc korun

Politici někdy říkají hodně nečekané věci, které kolikrát ani nemyslí vážně, proto je třeba jejich výroky pokud možno tolerovat.

Zpomalující tempo tuzemské ekonomiky už přimělo ministryni financí k přemýšlení nad tím, kde ušetřit. Není totiž politicky průchodné, že by si stát vzal od lidí a firem další peníze zvýšením daní.

Vládě zakládající svoji pověst na dobrém hospodaření by nedělalo reklamu prohloubení schodku o desítky miliard korun. Takže se podle všeho bude plošně škrtat a budou se mírnit nápady na další rozdávání peněz.

Kterých se to bude konkrétně týkat, to ani tak nezáleží na ekonomických principech. Dominovat bude politika. Hnutí ANO nachází silné voličské zázemí v řadách penzistů. Proto nemá premiér problém jít proti ministryni financí za ANO a souhlasit s ministryní práce a sociálních věcí za ČSSD, že důchody se budou zvyšovat o 900 korun a ne o 750.

Petr Hartman

Rodiny s malými dětmi mezi významnou voličskou skupinu hnutí ANO nepatří. Růst rodičovského příspěvku se tak nemusí týkat všech a ušetří se tím prý osm miliard. ČSSD o podporu těchto rodin usiluje, proto za ně Jana Maláčová bude i nadále bojovat. Pokud si Andrej Babiš vyhodnotí, že na tom bude moci také u voličů vydělat, nebude mít problém se k ní přidat. Pak se osm miliard v rozpočtu najde snadno a rychle.

autor: Petr Hartman
Spustit audio