Petr Hartman: David Rath si pobyt za mřížemi zpestřuje návštěvou dalšího soudu

15. leden 2020

Když bývalý středočeský hejtman David Rath mířil do vězení, řešilo se, kolik roků stráví za mřížemi. Ve vazbě si za nimi pobyl zhruba rok.

Zbytek do sedmi ho při nástupu měl čekat. Pochopitelně to tak být nemusí. Nebyl by prvním ani posledním odsouzeným, který by byl podmíněně propuštěn o několik let dříve.

Čtěte také

Dohady o tom, jestli používal v cele legálně civilní oblečení a zdravotní matraci, by mu v této snaze mohly ublížit. Jestli tomu tak skutečně bude, to se ukáže po skončení vyšetřování této věci. Z pohledu budoucnosti Davida Ratha to není příliš významná epizoda. O jeho dalším osudu se opět rozhoduje u soudu. Vzhledem k tomu, že už v jeho případě padl pravomocný verdikt a že nedošlo k obnově procesu, to pro veřejnost může být překvapením.

Na lavici obžalovaných se David Rath neocitl nedopatřením. Sedí na ní pro podezření z manipulace s veřejnými zakázkami a z korupce. Tyto praktiky, spojované mimo jiné s jeho osobou, byly tak rozsáhlé, že vyšetřovatelé ve spolupráci se státními zástupci rozdělili případ na dvě části. Kdyby všechno řešili najednou, hrozilo, že by se soudy dosud k pravomocným rozsudkům vůbec nedobraly.

Od května 2012

V první části už padly. Týkaly se konkrétních osob a krajských zakázek. V druhé části, chcete-li větvi, se řeší podvody související s některými krajskými nemocnicemi. Vedle Davida Ratha měly být do manipulace zapojeny další osoby, ale i firmy. Rovněž ony se ocitly na lavici obžalovaných.

Čtěte také

Ještě před několika lety by to nešlo. Platné zákony to tehdy neumožňovaly. Po jejich změně tak hrozí trest nejenom jednotlivcům, ale i jim. Například v podobě zákazu ucházet se několik let o veřejné zakázky. V krajním případě může být firma rozpuštěna. Za mřížemi pochopitelně skončit nemůže.

Tam už je naopak David Rath a pobyt si může prodloužit. Vyjde-li soud vstříc návrhu státního zástupce, potom o dva a půl roku. Pochopitelně do pravomocného verdiktu je ještě poměrně daleko. Uvidíme, nakolik budou shromážděné důkazy průkazné, aby stačily na navýšení trestu pro Davida Ratha.

Petr Hartman

Snad se pravomocného verdiktu dočkáme dříve, než bývalý středočeský hejtman opustí během následujících let věznici. Mělo by to být samozřejmé. Vzhledem k tomu, že se celá kauza neúměrně vleče, to však nelze tvrdit s jistotou.

Vždyť Davida Ratha s krabicí od vína plnou peněz policisté zadrželi v květnu 2012. Nyní máme leden 2020 a část kauzy týkající se bývalého středočeského hejtmana se stále ještě řeší u soudu.

Autor je komentátor Českého rozhlasu

autor: Petr Hartman
Spustit audio