Petr Hartman: Babiš nakládá s migrací jako obchodník s deštěm

6. září 2018
Premiér Andrej Babiš

Prodával recept na to, jak podle návodu indiánských šamanů přivolat déšť. Byť zdravý rozum velí tomu nevěřit, přesto byl u některých kansaských farmářů úspěšný.

Příslib toho, že se z nebe na vyprahlou zem snese déšť, si koupili. Takto se choval hlavní hrdina ve slavném americkém filmu s názvem Obchodník s deštěm.

Lukáš Jelínek: Absence plnohodnotného ministra vyhovuje nejvíc Babišovi

Miroslav Poche

Sociální demokraté si myslí, že není dobré debatovat v čase předvolební senátní a komunální kampaně o tak citlivém tématu, jako je obsazení postu ministra zahraničí.

Podobnou taktiku používají i někteří politici. Rovněž oni v lidech vyvolávají naději, že zařídí něco, co není úplně v jejich silách. Nejednou bývají úspěšní. Alespoň v tom slova smyslu, že jim část veřejnosti uvěří a podpoří je. Například tím, že jim ve volbách dá svůj hlas.

V roli obchodníka s deštěm vystupuje rovněž Andrej Babiš. Nejnověji nabízel svůj recept na zastavení přílivu uprchlíků do Evropy například italskému premiérovi, nebo německé kancléřce. Ve skutečnosti nejde o nějaký zázračný lék, který by hned zbavil starý kontinent bolení hlavy z náporu migrantů.

Jde o kroky, které by mohly přispět k omezení jejich přílivu pokud možno na minimum. Evropská unie se je už nějakou dobu snaží dělat. Čísla o slábnoucí migrační vlně dokazují, že relativně úspěšně.

Správný obchodník nemá v lásce konkurenci

Proto nemají evropští politici problém přijmout myšlenky Andreje Babiše na pomoc zemím, ze kterých lidé do Evropy utíkají. Nejsou s ním v rozporu ani v pohledu na boj proti pašerákům těchto lidí a podobně. I když je sporné, zda takové návrhy lze vydávat za originální recept českého premiéra. Spíš ne.

Jiří Pehe: Babišova hra na evropského politika

Italský premiér Giuseppe Conte a český premiér Andrej Babiš

Premiér Andrej Babiš podnikl cestu do Itálie a na Maltu s cílem představit v obou zemích údajně ucelený český plán pro řešení migrace Evropskou unií.

To však nebrání Andreji Babišovi ve snaze se právě takto prezentovat veřejnosti v České republice. Ve stylu obchodníka s deštěm hledá své kansaské farmáře, kteří si od něj zázračný recept koupí. Půdu má pro to vyprahlou dost.

S oprávněným strachem lidí z nezvládnutí migrace nejenom on, ale i někteří další politici, dokázali pracovat tak, že vytvořili poměrně masivní poptávku po dešti. Ten zahrnuje nejen onen recept nabízený napříč Evropou, ale také razantní slova o tom, že Česko nepřijme jednoho jediného uprchlíka. Správný obchodník nemá v lásce konkurenci. Což vyjadřuje Babišův poměrně pasivní přístup k řešení provizorně obsazeného křesla ministra zahraničí.

Petr Hartman

Zkrátka Andrej Babiš systematicky pracuje na vytvoření obrazu člověka, který zná recept na vyřešení migrační krize a který je o tom schopen přesvědčit evropské státníky. Za pár týdnů si budeme moci ověřit, jak moc mu tento obchod s deštěm vyšel. Tedy jak výrazně se jeho aktivity v řešení migrační krize projeví ve výsledku hnutí ANO v senátních a komunálních volbách.

autor: Petr Hartman
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.