Petr Hartman: Advokát Altner se peněz od ČSSD nedožil, dočkají se jeho dědici?

16. duben 2019

Nechce se vám zaplatit několik desítek korun a za pár let máte na krku povinnost uhradit desítky tisíc. Pokud na to nemáte dostatek peněz, skončíte v exekuci a přijdete o všechno.

Podobnou zkušenost si připsala řada lidí. O jejich osud se prakticky nikdo nezajímal a ze spárů exekutorů neunikli, byť se o přiměřenosti konečné částky dalo pochybovat.

ČSSD vede exekuci proti advokátu Altnerovi. Koupila jeden z jeho dluhů

03542254.jpeg

Sociální demokraté vyrazili do protiútoku ve sporu s advokátem Zdeňkem Altnerem. Jak zjistil Český rozhlas, ČSSD překoupila před pár dny jeden z jeho dluhů a vede proti němu exekuci. Podle mediálního zástupce právníků strany Jiřího Chvojky se tím dostanou vůči Altnerovi do výhodnější pozice.

Podobně lze nahlížet na spor sociální demokracie s advokátem Zdeňkem Altnerem týkající se odměny za vysouzený Lidový dům. Ze sporné zhruba 18 milionové částky se vyklubal dluh převyšující 300 milionů korun.

Postarala se o to smluvní pokuta, která sumu zvyšovala o tři desetiny procenta každý den prodlení. Těch dnů je už několik tisíc, takže z desítek milionů jsou momentálně stovky milionů.

Kdyby se k tomu přidaly ještě úroky, dostali bychom se patrně na miliardy. Verdikt příslušného soudu tento enormní nárůst odmítl. Zároveň však nevyslyšel námitky sociálních demokratů, že také smluvní pokuta je v rozporu s dobrými mravy. Tento výrok tak ČSSD připravil o více než 300 milionů. I když zatím pouze teoreticky.

Když máte v ruce pravomocný rozsudek

Petr Hartman: Dočká se po Altnerovi peněz za Lidový dům i Halbich?

Václav Halbich

Má notář Václav Halbich nárok na třetinu z 51 milionů korun? Na tuto otázku už 13 let nedokázal dát jednoznačnou odpověď soud. Rozhodování mu příliš neusnadnil ani prezident republiky Miloš Zeman.

Dluhy se sice mají platit, otázkou zůstává, kdy? Zdeněk Altner už na ni nedostane odpověď. Úhrady dluhu se nedožil. Jeho dědici mají naději, že budou úspěšnější.

Záleží na tom, jak dopadne dovolání, které sociální demokracie podala k Nejvyššímu soudu. Ten ortel ještě nevynesl. Teoreticky ČSSD i nadále živí naději, že tak vysokou sumu platit nebude.

Příliš na tom nemění ani nejnovější verdikt Ústavního soudu. Ten pouze zrušil rozsudek, který umožňoval sociální demokracii v tuto chvíli nic neplatit. Byl to zcela výjimečný postup, který nebyl řádně zdůvodněn. Zároveň nebylo jasné, jakým způsobem byl vybrán senát, který o tom rozhodl. Není divu, že Ústavní soud jeho výrok zrušil.

Zeman: Jediným partnerem ve sporu o Lidový dům pro mě byl Altner

03634639.jpeg

Prezident Miloš Zeman vypovídal jako svědek u Obvodního soudu pro Prahu 1. Uvedl, že ve sporu o Lidový dům pro něj byl jediným partnerem advokát Zdeněk Altner. Zeman v roce 1997 ještě jako předseda ČSSD podepsal s Altnerem smlouvu na právní zastoupení. Podíl z odměny za vyhraný spor teď ale v žalobě žádá i notář Václav Halbich, který prý s Altnerem na případu celou dobu spolupracoval.

Sociální demokraté by tak měli stovky milionů zaplatit. Budou-li se zdráhat, měli by skončit v exekuci. Prakticky to zatím není příliš reálné. Exekutoři patrně vyčkají, jak dopadne dovolání u Nejvyššího soudu.

Dědici po Zdeňku Altnerovi mají smůlu, že vedou spor s vládní stranou. Na ní jsou přece jenom brány větší ohledy, než na řadové občany. Exekutoři tak v tuto chvíli nevezmou Lidový dům útokem. Zároveň má ČSSD šanci sehnat peníze a dluh uhradit.

Neznamená to, že to učiní bez zbytečných průtahů. Naopak bude i nadále dělat všechno proto, aby více než 300 milionů korun platit nemusela.

Petr Hartman

Zkrátka, když máte v ruce pravomocný rozsudek, podle kterého máte získat peníze, ještě to neznamená, že se jich skutečně dočkáte. Zdeněk Altner by o tom mohl dlouho vyprávět. Nemůže, protože je už přes dva roky pro smrti. Jeho kauza žije dál a možná ještě několik let bude.

autor: Petr Hartman
Spustit audio