Pět dní doma po antigenním testu, ale bez „zelené“. Systém zapíše prodělání covidu jen po PCR testu

12. leden 2022

Certifikát o prodělání covidu-19 nebo očkování otevírá lidem dveře k volnočasovým aktivitám. Od 17. ledna bude ale lidi do karantény posílat i pozitivní antigenní test, který je míň přesný. Antigenní test ovšem nepošle člověka do izolace, ta je určena jen pro ty s potvrzeným covidem. Takže i když budou lidé v obou případech pět dní doma, tak certifikát o prodělání nemoci dostane jen ten, kdo byl v izolaci.

Pokud máte otázky související s covidem-19, můžete nám je zaslat na adresu covid@rozhlas.cz. Ve vysílání na ně odpovíme.

„Základem pro vystavení certifikátu je pozitivní PCR test zadaný do Informačního systému infekčních nemocí (ISIN). Nic jiného bohužel mou covid pozitivitu nedokáže doložit,“ říká Lukáš Trnka z Národní agentury pro komunikační a informační technologie (NAKIT).

A dodává: „Ve chvíli, kdy tam tento záznam není, tak nejde ani vystavit certifikát o prodělání nemoci.“

Základem pro vystavení certifikátu je pozitivní PCR v ISINu. Nic jiného nedokáže covid pozitivitu doložit.
Lukáš Trnka

Antigenní testy totiž nejsou tak přesné a spolehlivé, takže i když ukážou, že člověk je pozitivní, neznamená to, že má covid. Zároveň to ale ani nevylučuje. Na rozdíl od PCR testů, které dokáží koronavirus SAR-CoV-2 přesně detekovat.

Musíte mít PCR test, antigen nestačí

Neočkovaní tak mají jediné řešení – objednat se na PCR test bez doporučení hygieny či lékaře. Ostatně je to i varianta pro zkrácení pětidenní karantény. Očkovaným nově hradí zdravotní pojišťovny umožňují pět testů do měsíce.

Čtěte také

Kdo už ale má příznaky nemoci, měl by kontaktovat lékaře a ten předepíše takzvaný diagnostický PCR test. Tento postup tedy bude jediná možnost, jak mít „v ruce“ potvrzení o prodělání covidu. Bohužel ale nestačí jen lékařská zpráva.

Případ posluchačky

Se svou zkušeností se s námi podělila posluchačka paní Labudová, kterou sanitka odvezla do chebské nemocnice s teplotou a bolestmi na hrudi:

„Podle rapid testu mi potvrdili covid-19 a tak mě i léčili. Doporučili mi dvoutýdenní izolaci. Tu jsem dodržela, ale když jsem žádala o certifikát, tak mi bylo řečeno, že ho nedostanu, protože nebyl proveden PCR test. A to přesto, že mám v lékařské zprávě diagnózu covid-19.“

Čtěte také

Systém ISIN ale podle Trnky žádnou lékařskou zprávu neakceptuje. „Jakkoli jinak to udělat nelze.“

Trnka doplňuje, že bez PCR bude posluchačka pro systém stále jako bez prodělání nemoci. „A ani nevím, jestli si paní mohla PCR na zdravotnících sama vyžádat. Ale předpokládal bych, že si tak budou chtít lékaři sami pozitivitu ověřit.“

Tvrzení „měl jsem příznaky jako všichni v rodině, ale jako jediný jsem měl negativní test“ při generování certifikátů tudíž neobstojí.

Poslechněte si Koronafokus v audiozáznamu, připravila Eva Kézrová.

Koronafokus vysíláme každý pracovní den okolo 9:20. Pokud vás cokoliv v souvislosti s epidemií zajímá, můžete nám napsat na e-mail covid@rozhlas.cz.

autor: Eva Kézrová
Spustit audio

Související