Změna pravidel pro omikron: Do 16. ledna platí pokyn hygieny, že očkovaní nemusí do karantény

11. leden 2022

Od úterý 11. ledna platí nová pravidla pro izolaci po pozitivním testu na koronavirus a karantény po rizikovém kontaktu. Jejich délka se zkrátila na pět dnů. To ale neplatí pro ty, kteří mají příznaky covidu, těm ji hygienici ukončí dva dny po odeznění příznaků. Do karantény ale nemusí lidé, kteří byli dostatečně očkovaní a ti, kteří covid prodělali v uplynulém půl roce, jak uvádí Metodický pokyn hlavní hygieničky. Ten má ale platit jen do 16. ledna.

I když ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) při oznamování nových pravidel začátkem ledna jasně uváděl, že do karantény po rizikovém kontaktu budou muset od 11. ledna všichni, tedy i lidé po ukončeném očkování a také ti, kteří covid prodělali v posledním půl roce, pokyn hygieničky pro ně počítá s výjimkou. 

Pokud máte otázky související s covidem-19, můžete nám je zaslat na adresu covid@rozhlas.cz. Ve vysílání na ně odpovíme.

Lidé po očkování a po nemoci do karantény nemusí. A to v případě, že po rizikovém kontaktu nemají žádné příznaky. Nutno ale podotknout, že tento metodický pokyn platí pouze od 11. ledna do 16. ledna.

Pětidenní zkrácená izolace neplatí u lidí, kteří mají příznaky covidu. Těm ji hygienici ukončí dva dny po odeznění příznaků.

Jinak se ale lidé po pětidenní karanténě a izolaci nemusí znovu testovat. Platí pro něj ale doporučení dalších pět dnů nosit respirátor.

Omikron vytlačuje deltu

V současné době už také v Česku dominuje omikron, který postupně vytlačuje variantu delta. Podle Státního zdravotního ústavu tvoří omikron v průměru víc než polovinu nových případů.

Čtěte také

Výrobce testů Diana Biotechnologies pak uvedl, že laboratoře, se kterými spolupracuje, zaznamenávají i více než 80 procent pozitivních případů s variantou omikron.

Tuzemští epidemiologové očekávají, že u nás může přibývat kvůli omikronu až 50 tisíc nově pozitivních denně.

Omikron se chová jinak než předchozí varianta delta. Je rychlejší jak v šíření, tak inkubační době i průběhu, není u něj ale tak velké riziko hospitalizace.

„Vycházelo se z nových poznatků, kdy se ukazuje, že člověk nemocný variantou omikron nejvíc vylučuje virus zhruba dva dny před prvními příznaky a pak první tři dny nemoci,“ vysvětluje vakcinolog a šéf Národního ústavu pro zvládnutí pandemie Roman Chlíbek.

Další člen nedávno vzniklého ústavu pro zvládnutí pandemie a ředitel Ústavu molekulární a translační medicíny v Olomouci Marián Hajdúch ovšem upozorňuje na studii japonského Národního ústavu infekčních nemocí, která uvádí, že maximum virové nálože osob infikovaných omikronem je tři až šest dní po diagnóze.

Což je tedy o den déle, než trvá aktuálně nastavená délka izolace. Někteří tuzemští odborníci – například z Mezioborové skupiny pro epidemické situace (MeSES) tvrdí, že by zkrácenou karanténu i izolaci doporučovali zakončit negativním testem.

Poslechněte si Koronafokus v audiozáznamu, připravil reportér Ondřej Vaňura.

Koronafokus vysíláme každý pracovní den okolo 9:20. Pokud vás cokoliv v souvislosti s epidemií zajímá, můžete nám napsat na e-mail covid@rozhlas.cz.

autoři: Ondřej Vaňura , lup
Spustit audio

Související