Pavel Vondra: Nediplomatický diplomat Teddyboy a kvadratura kruhu

12. říjen 2018

Od chvíle, co se Rodrigo Duterte stal předloni filipínským prezidentem, se v jeho kabinetu vystřídalo už tolik lidí, že i vláda Andreje Babiše proti tomu vypadá jako symbol neměnnosti a stability.

Zatím poslední oznámenou výměnou je střídání na postu ministra zahraničí. To je ostatně asi nejrozkolísanější resort a nepochybně jeden z nejnáročnějších vzhledem k tomu, jak neortodoxně se filipínský prezident dívá na mezinárodní ukotvení své země a jaký „talent“ má pro vytváření diplomatických faux pas nejrůznějšího druhu.

Pavel Vondra: Marcos, Duterte, Zeman. Na koho a proč se píská v Manile a Praze

Demonstrace na Filipínách, které si připomněly 46. výročí vyhlášení stanného práva

Filipíny si připomněly 46. výročí vyhlášení stanného práva, kterým začalo temné období diktatury prezidenta Ferdinanda Marcose.

Dosavadní šéf diplomacie Alan Peter Cayetano, mimochodem už třetí muž na tomto postu za poslední dva roky, se rozhodl v příštím roce kandidovat do Kongresu a vzhledem k přísným filipínským pravidlům, pokud jde o kumulaci funkcí, musí nejpozději ve chvíli oficiálního podání kandidatury svůj vládní post uvolnit.

Volby se sice konají až příští rok v květnu, ale kandidátky se uzavírají už 17. října. Jméno nového ministra by tedy mělo být známo co nevidět. Podle čerstvých signálů by se jím měl stát dosavadní velvyslanec Filipín při OSN Teodoro Locsin, který je - jako většina Filipínců - známější pod přezdívkou: Teddyboy.

Na muže, který příští měsíc oslaví 70. narozeniny, to zní možná až příliš extravagantně, ale v tomto případě jméno jen vhodně doplňuje barvitý charakter svého nositele. Teddyboy Locsin je v pravém slova smyslu bonviván a vždy byl mužem slova.

Bránit nevyzpytatelného šéfa a prosazovat zájmy Filipín

Vystudoval sice práva na Harvardu, ale svůj dar výřečnosti neuplatňoval při bitvách v soudní síni, nýbrž stejně jako jeho otec, přední publicista, se s ním živil jako novinář a brilantní rétor, který psal projevy hned několika prezidentům.

Pavel Vondra: Filipínci slaví výročí své sametové revoluce

Muzeum ve městě Quezon, severovýchodně od Manily, připomíná 30. výročí filipínské sametové revoluce

Nejlepší chvíle mého života, říkají dodnes filipínští pamětníci, když vzpomínají na ony čtyři únorové dny roku 1986, kdy tradiční dopravní zácpu na manilské silniční magistrále Epifanio de los Santos Avenue, známé pod zkratkou EDSA, nahradil miliónový lidský dav.

Mezi tím devět let zasedal jako poslanec v Kongresu. Že později neměl problém se znovu vrátit k psaní svých nezřídka jedovatých, vždy ale vybroušených komentářů a k moderování televizních i rozhlasových pořadů, cosi vypovídá o mlhavých hranicích mezi světem politiky, žurnalistiky a showbyznysu na Filipínách.

Jeho předloňský nástup do diplomatických služeb přesto vyvolával pozdvižené obočí, protože jestli něco Teddyboy Locsin určitě neumí, tak krotit svůj slovník a emoce, což může být u diplomata problém. Na druhou stranu v tomto směru dokonale odráží osobnost svého prezidenta, s nímž se ostatně shodne i v jednoznačně kladném pohledu na kontroverzní drogovou válku.

Pavel Vondra: Lesk a bída kinematokracie

Filipínský prezident Joseph Estrada v roce 1998

Vicepremiér Andrej Babiš se nedávno nechal slyšet, že by za hnutí ANO v příštích prezidentských volbách mohl kandidovat současný ministr obrany Martin Stropnický.

Když se Duterte předloni sám přirovnal k nacistickému vůdci a prohlásil, že by drogově závislé rád povraždil jako Hitler Židy, přisadil si Locsin slovy o konečném řešení drogového problému. Nikoli pronesenými, ale napsanými na Twitter, který tenhle nediplomatický diplomat využívá podobně náruživě jako Donald Trump.

S gustem se na něm taky pouští do šarvátek, v nichž kolem sebe doslova šlehá bičem. Ostatně i autor těchto řádků z jedné celkem nevinné argumentační výměny odešel s cejchem teroristy. Nemám to Teddyboyovi za zlé, je prostě takový.

03033226.jpeg

Jak se ale tomuto náruživému milovníkovi dobrého jídla a klasické literatury povede v roli šéfdiplomata země, která v poslední době točí kormidlem své zahraniční politiky jako podnapilý lodivod v bouři, je velká otázka. I on totiž může brzy dospět k poznání, že bránit před světem svého nevyzpytatelného šéfa a zároveň se snažit co nejlépe prosazovat zájmy Filipín se v praxi blíží kvadratuře kruhu.

autor: Pavel Vondra
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.