Pavel Vondra: Lesk a bída kinematokracie

31. srpen 2015

Vicepremiér Andrej Babiš se nedávno nechal slyšet, že by za hnutí ANO v příštích prezidentských volbách mohl kandidovat současný ministr obrany Martin Stropnický.

Někteří komentátoři v této souvislosti připomněli Ronalda Reagana, asi nejznámější příklad herce, který to dotáhl až a prezidenta. Možná by stálo za to podívat se pro srovnání také opačným směrem - konkrétně na Filipíny, kde mají s herci ve vrcholné politice podstatně bohatší a čerstvější zkušenosti, a nedá se říct, že by byly zrovna pozitivní.

Ve filipínské politice se to hvězdami stříbrného plátna i osobnostmi známými z televizních obrazovek jen hemží. Zastávají posty guvernérů jednotlivých provincií, starostů, členů Kongresu a v jednom případě už se někdejší filmová hvězda dostala i do prezidentského paláce - to bylo v roce 1998, kdy ve volbách hlavy státu drtivě zvítězil Joseph Estrada, který v 60. a 70. letech ztvárnil desítky rolí v populárních akčních filmech, kde zpravidla hrával ochránce utlačovaných.

Stejnou masku nasadil i v prezidentské volební kampani, kde také primárně vystupoval pod svou přezdívkou z šoubyznysu - Erap, což je pozpátku Pare, tedy filipínský slangový výraz pro parťáka nebo kámoše. Kampaň slavila úspěch a Estrada vešel do dějin jako první vítěz filipínských prezidentských voleb bez řádného vysokoškolského vzdělání.

Čtěte také

Velice brzy se však ukázalo, že na výkon funkce prostě nestačí - ekonomické problémy mu přerůstaly přes hlavu, měna se začala propadat, a k dovršení všeho se vyrojila podezření z rozsáhlé korupce a rozkrádání státních financí.

Dolní komora Kongresu navrhla sesadit Estradu z funkce, jeho spojenci v horní komoře ale impeachment zastavili. Co však zastavit nemohli, byly masové demonstrace veřejnosti, pod jejichž tlakem nakonec Erap vyklidil prezidentský palác a uvolněný post obsadila dosavadní viceprezidentka Gloria Arroyová.

Logo

Tím však věc neskončila. Estrada byl na základě obvinění z výše popsaných prohřešků zatčen a po vleklém soudním procesu také odsouzen na doživotí.

Prezidentka Arroyová mu nicméně promptně udělila milost. Jenže Estrada - místo aby se kál - ohlásil politický comeback. Nejprve v roce 2010 neuspěl s pokusem vrátit se na post prezidenta, a tak si o tři roky později snížil laťku a zvítězil ve volbách starosty hlavního města Manily. Jenže s jídlem roste chuť, a tak prý nyní znovu uvažuje o tom, že to v příštím roce ještě jednou zkusí s kandidaturou na prezidenta.

Čtěte také

Cejch pravomocně odsouzeného korupčníka evidentně nemusí být v politice handicapem, zejména v zemi, kde mají lidé snad ještě kratší paměť než u nás.

Je ovšem otázka, zda je náhoda, že mezi třemi senátory momentálně vyšetřovanými v souvislosti s největším korupčním skandálem, který v posledních letech zasáhl filipínský Kongres, je i Estradův syn Jinggoy, rovněž bývalý herec, a také Bong Revilla, další filmová hvězda, a zároveň šéf opoziční strany Lakas, za níž se chtěl příští rok i on ucházet o prezidentskou funkci.

Logo

A kdo momentálně vede v průzkumech veřejného mínění mezi potenciálními kandidáty na prezidenta? Senátorka Grace Poeová, dcera „krále filipínských akčních filmů" a nejlepšího přítele Josepha Estrady Fernanda Poea mladšího alias FPJ. Ten sice v průzkumech nefiguruje, ovšem jen proto, že už je deset let po smrti.

Filipínská politická „reality show" by se zkrátka dala bez nadsázky označit termínem kinematokracie. Některé její prvky ovšem jako by se v poslední době začaly objevovat i u nás. Ne snad že by tu nějak dramaticky přibývalo herců v politice, zato se jako velmi nosný ukazuje trend, kdy si zvolení politici hrají na to, že politiky v klasickém slova smyslu vlastně vůbec nejsou.

autor: pav
Spustit audio