Pavel Polák: Nejsilnější německá strana odložila spor o nástupnictví Angely Merkelové

25. listopad 2019
Předsedkyně německé CDU Annegret Krampová-Karrenbauerová

Německo už více než rok ví, že kancléřka Angela Merkelová nebude po roce 2021 kancléřkou.

Její rozhodnutí z loňského podzimu se stalo zásadní politickou událostí spolkové republiky. Zejména proto, že otevřelo otázku jejího nástupnictví. Nebude tedy třeba žádný stranický puč, nebude třeba se vysloužilé kancléřky zbavovat. Stačí jen počkat, až doběhne volební období, po kterém chce sama udělat za svou politickou kariérou definitivní tečku.

Čtěte také

Horkou kandidátkou na post kancléřky je současná předsedkyně nejsilnější německé strany Křesťansko-demokratické unie CDU Annegret Krampová-Karrenbauerová, které Angela Merkelová uvolnila tento post a které kancléřka k šéfování CDU nepřímo dopomohla.

Tato někdejší premiérka spolkové země Sársko ovšem v čele CDU udělala řadu přešlapů, které v členské základně vyvolávají rozpaky a zejména pochybnosti o tom, zda právě ona je tou vhodnou kandidátkou na kancléřský post. Koho si strana vybere jako kandidáta, není úplně nepodstatné. Vzhledem k tomu, že CDU je průběžně nejsilnější stranou, stane se její kandidát či kandidátka s největší pravděpodobností také kancléřem či kancléřkou. 

Od víkendového sjezdu CDU v Lipsku se očekávalo, že v boji o kancléřskou kandidaturu přinese alespoň nějakou odpověď. Mladí konzervativci jsou s Annegret Krampovou-Karrenbauerovou velmi nespokojení, stejně jako stranické svazy z jižního Německa.

Friedrich Merz jako alternativa na kancléře

Čtěte také

Jejich spasitelem je Friedrich Merz, někdejší naděje CDU z přelomu tisíciletí, kterého ovšem Angela Merkelová odstavila na vedlejší politickou kolej a který se po mnoha letech ve velkém byznysu pokouší o comeback.

Žádné politické straně nejde k duhu, pokud navenek působí rozhádaně a rozpolceně. Annegret Krampová-Karrenbauerová proto na konci svého půldruhé hodiny trvajícího projevu vytáhla zbraň nejtěžšího kalibru. Volně přetlumočeno, položila delegátům otázku, zda chtějí, aby zůstala nadále předsedkyní. Pokud ne, nechť ji ve volbě sesadí hned tento víkend.

Nebyla to demonstrace síly, ale demonstrace zoufalství, protože dát k dispozici úřad je jedním z posledních a velmi riskantních způsobů, jak dát stranu do pozoru. Způsob, který v Lipsku zafungoval.

Čtěte také

Friedrich Merz, kterému se role alternativního kandidáta na kancléře nesmírně líbí, ve svém projevu, bezprostředně po Krampové-Karrenbauerové, vyjádřil šéfce CDU loajalitu. A to navzdory svým předchozím výrokům, kterými se strefoval do současné vlády a nepřímo také do Krampové-Karrenbauerové.

Friedrich Merz – a to je tou nejdůležitější zprávou víkendového sjezdu CDU – hozenou rukavici předsedkyně Krampové-Karrenbauerové nezdvihl. Nechal ji ležet na zemi, protože v tuto chvíli na hlavní útok proti oslabené šéfce CDU nemá dost síly.

Pavel Polák

Nejpozději do roka by se ovšem CDU měla shodnout na tom, koho vyšle do boje o kancléřský úřad. Do té doby postačí Merzovi, aby autorita Annegret Krampové-Karrenbauerové dále bledla a drolila se. Pak nejspíš nastane to, co žádné politické straně nejde příliš k duhu. Veřejná demontáž a vzájemné cupování se před běžícími kamerami. Bude to CDU, která po patnácti letech s Angelou Merkelovou v čele nebude vědět, kým ji nahradit.

Autor je zpravodaj Deníku N v Německu

autor: Pavel Polák
Spustit audio