Ivan Štern: Kyselé hrozny Annegret Krampové-Karrenbauerové

13. červen 2019

Možná je to jen náhoda, která se nezopakuje. Podle posledního průzkumu se němečtí Zelení stávají miláčky veřejnosti.

Za sebou zanechávají o celou jednu délku dosud suverénně vítězící křesťanskou unii. Jí průzkum přisoudil pouhých 24 procent preferencí. Zelení, jak píše list Die Welt, „vzlétli vzhůru“ k úctyhodným 27 procentům. Vzdálenost od sociálních demokratů a nahnědlých alternativců s jejich 12 procenty se protáhla a jeví se bezmála jako astronomická. Nemluvě o 8 procentech liberálů a postkomunistů.

Sama uvedená čísla by neznamenala nic, kdyby se v poušti všeobecné nedůvěry k politickým stranám Zelení nemohli naopak na základě výsledků průzkumu pochlubit postavením strany, nejvíce důvěryhodné a nejvíce způsobilé řešit problémy běžného Němce.

Stejně jako její předchůdkyně Angela Merkelová neházela flintu do žita, nevzdává to ani nynější šéfová křesťanských demokratů po první, pro ni možná nešťastné výměně míčků. K završení sady je ještě totiž daleko.

V rozhovoru pro Bild varovala před obojakostí Zelených zejména ty voliče, kteří tíhnou k občanským stranám a dávají přednost občanské politice. Jako odstrašující příklad uvedla nynější vyjednávání o vládní koalici v nejmenší spolkové zemi, v Brémách. Ačkoli tu Zelení mohou v pohodě sestavit vládu s křesťanskými demokraty a liberály, dali přednost koalici rudo-rudo-zelené.

Jak naložit s klimatem

Na radnici v Brémách tak přivedli stranu s matoucím názvem „Levice“, německy Die Linke, v níž se to stále hemží spoustou bývalých komunistů. „Kdo sní o nové vládě,“ řekla Krampová-Karrenbauerová, „a proto volí Zelené, by měl vědět, že s nimi k životu procitá i Levice.“

Krampové-Karrenbauerové nejspíš uniklo, že voličům, sledujícím občanskou politiku, občasná spojení Zelených s Levicí příliš nevadí, jestliže dokázali stejně barevnou koalici strávit v Durynsku a v Berlíně.

Zelení pro ně nepřestali být proto důvěryhodnými. Zejména pak v otázkách oteplování klimatu a energetické politiky. Zatímco ostatní strany s tím, jak naložit s klimatem a uhelnými elektrárnami, mají problém a lavírují, Zelení trvají na svém. Uhelná energetika je prostě „de mode“. Nahrává jim nadto i postoj většiny Němců. Víc než polovina z nich podle nedávného průzkumu je ochotna se všemožně omezit, pokud to prospěje klimatu.

Ivan Štern

Chce-li stávající předsedkyně křesťanských demokratů najít se Zelenými společnou řeč, a nejspíš bude muset, měla by přestat s podobnými projevy, připomínající spíš „kyselé hrozny“. Takto jen zbytečně, podle Zelených, hromadí překážky na cestě mezi nimi a křesťanskou unií.

Vzhledem k situaci, jež na německé politické scéně panuje, je to opravdu víc než ke škodě věci.

Autor je publicista

autor: Ivan Štern
Spustit audio