Pavel Jungwirth: Publikuj nebo zemři!

30. listopad 2012
Vstupte!

Každý adept vědeckého řemesla zná frázi „publish or perish“ neboli „publikuj či zahyň“. Tento patetický výrok se poprvé objevil ve 30. letech mimo vědecký kontext, akademické prostředí jej ale brzy přijalo za své.

Dnešní páteční autorské Vstupte! přibližuje pohled na neznámé detaily zákulisí přípravy a vydání odborného vědeckého časopisu.

Prof. Pavel Jungwirth, CSc. (*1966 v Praze) je český fyzikální chemik, vysokoškolský pedagog a popularizátor vědy. Vystudoval Matematicko-fyzikální fakultu UK v Praze. Titul kandidáta věd získal za práci v oblasti výpočetní chemie, pracoval pod vedením prof. R. Zahradníka v Ústavu fyzikalní chemie J. Heyrovského AV ČR a na Univerzitě Karlově v Praze. V současné době pracuje Pavel Jungwirth jako vedoucí vědeckého týmu v Ústavu organické chemie a biochemie AV ČR a je externím členem katedry chemické fyziky a optiky MFF UK. S příspěvky doc. Jungwirtha se lze setkat na stránkách týdeníku Respekt nebo v pátečních autorských pořadech Vstupte! programu ČRo Leonardo.

Pavel Jungwirth

V pondělním Vstupte! uslyšíte:

Pondělní Vstupte! připomene rozhovor redaktora časopisu Vesmír Stanislava Vaňka, který hovoří se Zuzanou Kříhovou o historii Íránu, perštině, perské i íránské poezii, i o tom, jak se dnes v Íránu žije.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.