Paul Robeson. Bojovník proti rasové segregaci, který obdivoval Sovětský svaz

13. duben 2023

Syn osvobozeného otroka, který prošel dráhou herce, zpěváka, sportovce a politického aktivisty, aby se nakonec ocitl na černé listině kvůli vřelým vztahům se stalinistickým Sovětským svazem. Pro jedny oběť antikomunistického tažení mccarthyovské éry – pro jiné aktivista, který od Moskvy převzal mírovou cenu v době, kdy tato země mučila statisíce lidí v gulagu.

Paul Robeson se narodil 9. dubna 1898 jako syn metodistického kazatele. Tento „černý obr“, jak se mu občas říkalo, vystudoval práva, ale stal se jednou z prvních hvězd profesionální ligy amerického fotbalu.

Čtěte také

Znělý hlas a herecký talent ho nakonec přivedl k hudbě, divadlu a filmu. Jako první černošský herec hrál Shakespearova Othella, za Gershwinovu operu Porgy a Bess mu aplaudovala Broadway. Zpíval interbrigadistům ve Španělsku, vojákům za druhé světové války i na mírových shromážděních ve východní Evropě.

Patřil k obsazovaným filmovým hvězdám. Znal se s mnoha slavnými lidmi a jako autor i interpret byl bojovníkem proti rasové segregaci. Právě svým uměním i postoji proti diskriminaci otevíral dveře dalším černým umělcům. Proslavil se jako interpret černošských spirituálů a lidových písní a bojovník za rovnoprávnost Afroameričanů.

Leninova cena míru

Čtěte také

Zasloužil se mimo jiné o to, že černošské spirituály a černošská lidová hudba získaly uznání jako umělecký tvar, přičemž se sám stal nejznámějším koncertním umělcem své doby.

Byl nekritickým obdivovatelem Sovětského svazu, kde, jak se vyjádřil, „jsem poprvé kráčel po zemi s opravdovou důstojností“. Levicové postoje ho zavedly také na dráhu bojovníka za mír, oceněnou i Leninovou mezinárodní cenou míru, udělovanou Sovětským svazem. V USA ho za to pronásledovali; v 50. letech se navíc odmítl zúčastnit protikomunistických akcí a dlouho proto nemohl cestovat a vystupovat.

Robeson poprvé navštívil Československo v roce 1929, podruhé v roce 1945, když zpíval pro Američany, kteří osvobodili západní Čechy. V Praze účinkoval znovu při evropském turné roku 1949 a pak ji navštívil o deset let později v rámci Kongresu socialistické kultury.

Čtěte také

Z Robesonova repertoáru je známa Smetanova Píseň svobody, dvě z Dvořákových Biblických písní a Dvořákova píseň Když mě stará matka ze skladatelových Cikánských melodií. Existuje v nahrávce z roku 1938.

Zvučný hluboký hlas Paula Robesona, který zemřel 23. ledna 1976, připomínají zašlé filmy a desky, z nichž znějí jeho nezapomenutelné písně, především proslavená Old Man River z muzikálu Loď komediantů oslavující řeku Mississippi. V únoru 1998 mu byla in memoriam udělena cena Grammy za celoživotní dílo.

autor: Pavel Hlavatý
Spustit audio