Patricie Polanská: Vláda je na světě

1. červenec 2010

Jedním z problémů nové vlády by mohlo být cosi, co se koncentrovalo v komentáři Radka Johna, proč že bude super a skvělé, když Věci veřejné ovládnou ministerstvo vnitra. Podle něj malá strana lépe zaručí, že tento vysoce citlivý resort nebude politicky zneužíván.

Taková úměra mezi malou stranou a politickou nezávislosti ale samozřejmě neexistuje. Kromě toho, nebezpečím nemusí být jen politický vliv; co takhle privatizace ministerstva ve prospěch něčích obchodních zájmů? O tom je celý spor okolo sponzora Věcí veřejných a podnikatele Víta Bárty.

A konečně, o nicméně znepokojující není ani to, že by se právě ministerstvo vnitra mohlo stát rájem nepolitických „kovbojů". Ministerstvo vnitra opravdu není jen o boji proti korupci - a jak přesně si tu povede ministr Radek John, který zatím předvedl jen to, že s překvapením po volbách zjistil, že počet státních zaměstnanců není tak vysoký, jak si myslel před volbami, když na tomto mylném předpokladu postavil jeden z klíčových předvolebních taháků strany o snižování počtu úředníků?

Obavy z politických mazáků jsou jistě na místě, obavy z politických diletantů by neměly být o nic menší. Zdravý odstup je na místě.

Petr Nečas a jeho ODS nevyhráli volby a tak při vyjednávání neměl právě velký manévrovací prostor. Teď musí vysvětlit straně, že složení jeho vlády není tak velká prohra. A že fakt, že TOP 09 získala většinu reformních resortů je vlastně výhoda; nepopulární kroky nebudou na ODS. Nebo jen na ODS.

Takže jak by se dal ve zkratce přiblížit začátek vlády Petra Nečase? Představme si Víta Bártu a Miroslava Kalouska v boxerských rukavicích, a mezi nimi - jako nárazník, nebo jako otloukánek? to se teprve uvidí - Petra Nečase. Není mu co závidět.

Autorka je hlavní editorka ČRo Rádia Česko

autor: ptp
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.