Pátrat po pravdě je třeba celý život, žít bez toho bolí, myslí si herečka Haváčová a zve na Meeting Brno

25. červenec 2021

Mottem letošního festivalu Meeting Brno je Pravda vítězí? Otazník tam patří, vysvětluje viceprezident přehlídky David Macek. „K té otázce mě navedly debaty a pohled na prezidentskou standardu. Je to aktuální i kolem pandemie a diskuse kolem očkování, jeho povinnosti a odmítání. Hodně věci z historie bylo jinak, než jak je máme zapsané v učebnici,“ přibližuje svoje hledání pravdy.

Patronkou festivalu je letos herečka Sarah Haváčová, která se po uzavření divadel v lockdownu věnovala službě jiným.

Čtěte také

„Přál jsem si najít osobnost, která se postavila výzvám tohoto roku čelem. Sarah Haváčová se postupně dostala ke službě umírajícím, do první linie na covidovém oddělení. V prvním lockdownu sázela v Africe stromy,“ vysvětluje Macek. 

„Po tom, co je to pravda, bychom měli pátrat celý život. Není to jen otázka tady a teď, konkrétních situací, očkování. Ale zkrátka je důležité nežít ve lži, to je strašně jednoduché. Ono to bolí,“ svěřuje se Haváčová.

Co všechno letošní festival nabídne a jak o programu přemýšlí organizátoři? Poslechněte si debatu Vertikály, moderuje Martina Pouchlá.

První část Vertikály se zaměří na letošní pouť do Mekky. Francie schválila nový zákon o bioetice i přes protesty části společnosti, například biskupů. A Vatikán zpřísnil pravidla pro slavení mší podle předkoncilních pravidel. Moderuje Naděžda Hávová.

autoři: Martina Pouchlá , Naděžda Hávová , kac
Spustit audio