Papež tweetuje k milionům lidí. Na vulgarity nereagujeme, říká správce jeho českého účtu

12. říjen 2017

Papež František se zařadil mezi hvězdy sociálních sítí. Jeho účet v devíti jazykových mutacích sleduje celkově už víc než čtyřicet milionů lidí. Stále to ještě není tolik jako u Katy Perry a Justina Biebera, ale Donalda Trumpa už papež František v počtu sledujících skoro dostihl. „Často se setkávám s velmi podrážděnými a vulgárními reakcemi,” říká katolický kněz Romuald Štěpán Rob, který spravuje českou verzi papežova účtu @cz_pontifex.

„Hledání míru je úkol s otevřeným koncem, odpovědnost která nikdy nekončí a která vyžaduje zaujetí každého,” píše se v papežově tweetu z 9. října. Valná většina dalších tweetů papeže Františka by se dala označit jako malá zamyšlení.


Kdo zná, čte a vnímá papeže dlouhodobě, nemůže minout význam jeho poselství. Romuald Štěpán Rob

Podle kněze, jímž spravovaný účet má pět tisíc sledujících, stojí popularita papežova Twitteru na tom, že dokáže pojmenovat věci jednoduchým jazykem. Na papežově účtu se objevuje v průměru jedna zpráva denně. Píše je on osobně nebo na to „má lidi”?

„Setkal jsem se se šéfem vatikánských médií, který tvrdil, že je to všechno jeho osobní aktivita. To ještě nemusí znamenat, že by za něj třeba někdo nezaskočil. Obojí je možné,” odpovídá Rob.

Občas mrkne

„Jeho program je opravdu náročný. Zcela jistě je tím, který dává přednost setkávání s lidmi face to face, než že by to dělal na sociálních sítích. To ale neznamená, že by občas nemrkl na to, co se kde šustne, třeba na jeho Twitteru,” říká kněz.

Na Twiiteru není možnost myšlenky dlouze vysvětlovat nebo kázat, a to díky omezenému počtu znaků. „V české verzi se často setkávám s velmi podrážděnými a vulgárními reakcemi. To už je prostě riziko podnikání. Kdo zná, čte a vnímá papeže dlouhodobě, nemůže minout význam jeho poselství,” myslí si Romuald Štěpán Rob.

Na oficiálních účtech se papež František nezapojuje do diskuze. „Na vulgární reakce často nemá cenu reagovat, ani já to nedělám. Když se někdo takto projeví, je to jeho vizitka.”

papež František

Dochází k retweetům

Útočí na papežův Twitter trollové? „Určitě, ale není to zas tak časté. Spíše v soukromých zprávách, ty se množí opravdu hodně. Ale to nechávám být. Nejsem v pozici, abych mohl jménem papeže reagovat,” vysvětluje kněz.

„Česká verze Twitteru papeže Františka vznikla spontánně z mé aktivity na konci roku 2014. Dodatečně to bylo schválené kardinálem Dominikem Dukou, takže je to takové oficiální - neoficiální, jako královna Koloběžka,” popisuje.

Katolický kněz překládá všechny příspěvky papeže Františka. „Nedržím se úplně ortodoxně, dochází třeba i k nějakým retweetům. Jsou to ale pokaždé jeho myšlenky, jeho aktivity,” říká.

autor: všt
Spustit audio