Opoziční Aréna

29. březen 2004

Moderní víceúčelová hala, kterou v Praze postavila loterijní společnost Sazka, byla slavnostně otevřena za přítomnosti prezidenta, pražského primátora a opozičních politiků. Poté, co šéf Sazky považoval za vhodné vysvětlit v médiích, proč nezve na otevření premiéra, bojkotovali akci ministři a až na výjimky i poslanci vládních stran.

Sazce se takto podařilo vytvořit dojem, že vybudovala opoziční arénu, což je přístup v byznysu neobvyklý. To, že vláda odmítla Sazce ručit za půjčky, nebyl žádný zločin. Jedná se o riskantní podnikatelský záměr a obezřetnost politiků, spravujících veřejné prostředky, byla zcela na místě. Vyčítat vládě, že se odmítla účastnit loterie, zda na sebe luxusní hala vydělá, anebo zda se kvůli vysokému vstupnému potopí v dluzích, asi nebylo šikovné. Byznysu by spíše prospělo velkorysé prohlášení ve smyslu, co bylo - bylo, teď ať hlavně uspějí naši hokejisté. Sazka má navíc dobrý důvod udržovat s politiky vztahy co nejsrdečnější. Může na nich záviset budoucí existence exkluzivních daňových výhod.

I nezkušený, začínající lobbista by tedy v předvečer jednání vlády o mzdách státních zaměstnanců šéfovi Sazky poradil, aby v obchodním zájmu učinil vše, co je v jeho silách, aby poslanci, ministři a především ministr financí a premiér nechyběli v nové hale u dojemného dětského zpěvu státní hymny. Například proto, aby je ani nenapadlo, že těch odhadem dvě stě sedmdesát tisíc nespokojených státních zaměstnanců, kterým letos hrozí snížení platu, by si mohli udobřit mimo jiné například právě z daňových odvodů uvalených na Sazku. Vláda v noci na dnešek problém státních zaměstnanců neuzavřela a nepochybně se pokusí odvrátit konflikt. Rozhodne prý vývoj státního rozpočtu a pod vývojem rozpočtu se nerozumí pouze škrty. I v rozpočtových příjmech může dojít k vývoji.

autor: iho
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.