Opozice za osm let nenašla jiné téma, než jestli voliči mají rádi Babiše, všímá si politolog Eichler

29. září 2021

Do voleb zbývá posledních pár dnů a kampaně vrcholí. Zatímco jejich dosavadní průběh mířil především na příznivce jednotlivých stran, teď se dá očekávat zaměření na nerozhodnuté voliče. „Před čtyřmi lety bylo tématem lithium. Což byla kauza, která pohnula jednotkami procent. Pravicové strany se teď snaží vytáhnout do podobné pozice téma inflace,“ všímá si Marie Bastlová, moderátorka a redaktora serveru Seznam Zprávy.

Poslední předvolební průzkumy mluví poměrně jasně – největší šanci na premiérské křeslo podle nich má současný předseda vlády Andrej Babiš (ANO). „Orientačně je tady až dvacet procent voličů, kteří do poslední chvíle váhají, koho volí,“ upozorňuje Bastlová na úskalí průzkumů.

Čtěte také

A za pravdu jí dává i Petr Kolář, zástupce šéfredaktora Mladé Fronty DNES: „Vezměte si, že v roce 2013 – půl roku před volbami – věštily průzkumy hnutí ANO dvě procenta.“

V úvahu je tak stále potřeba brát celou řadu variant. „Bude-li pověřen prvním sestavováním vlády Andrej Babiš – jak avizoval prezident Miloš Zeman –, tak bude mít nepochybně velkou výhodu. Bude záležet na tom, jak dopadnou jednotlivé koalice a nakolik budou spokojené s výsledky jednotlivé subjekty v rámci těch koalic,“ říká Bastlová.

Ivan Bartoš ještě před rokem o ODS mluvil v podstatě jako o konzervativcích, se kterými se nemohou dohodnout vůbec na ničem.
Petr Kolář (MF DNES)

Právě od spokojenosti koaličních stran se bude pravděpodobně odvíjet ochota jednat s hnutím ANO. „Nejen mezi koalicemi, ale mezi těmi stranami jsou velké názorové rozdíly. Ivan Bartoš (Piráti) ještě před rokem o ODS mluvil v podstatě jako o konzervativcích, se kterými se nemohou dohodnout vůbec na ničem,“ připomíná v této souvislosti Kolář.

Nové lithium

Poslední dny hledají strany především téma, které by dokázalo přesvědčit nerozhodnuté voliče k tomu, aby svůj hlas dali právě jim. „Současnou inflaci se snaží pravicové strany spojit s vládou a snaží se lidem říci, že je to Andrej Babiš a jeho administrativa, kdo může za zdražování,“ míní Bastlová.

Čtěte také

„Když Petr Fiala vytáhl Babišovu drahotu, to jsem se musel opravdu smát, protože tuším, že minulý čtvrtek vyšel časopis Reflex, který to měl jako hlavní téma. A v tu chvíli přijde ODS s tím samým tvrzením,“ dodává Kolář a domnívá se, že s podobným tématem strana přišla příliš pozdě:

„Je to strašně složité. Těžko se to vysvětluje. Navíc je inflace po celé Evropě. Zatímco třeba SPD to měla prostě velmi jednoduše: My vám tady nabízíme levnější potraviny. A jsou levnější, protože jsme je ořezali o marže, které jdou nadnárodním korporacím.“

Teď sledujeme, že Piráti jsou čas od času z něčeho obviněni. A protože nechtějí být obviňováni, že patří k levici, tak se omlouvají.
Patrik Eichler

Právě chybějícího tématu voleb si všímá i komentátor Patrik Eichler, zástupce ředitele Masarykovy demokratické akademie:

Čtěte také

„Opoziční strany za osm let vládnutí s Andrejem Babišem nedokázaly přijít s jiným tématem, než jestli mají voliči rádi Andreje Babiše. To je téma sebemobilizující, stejně jako antikomunismus. To ale žádného voliče levice neosloví.“

Podle něj zaostává i koalice Pirátů a STAN: „Ta kampaň ztratila dravost. Ztratila se témata, která by polarizovala. Teď sledujeme, že Piráti jsou čas od času z něčeho obviněni. A protože nechtějí být obviňováni, že patří k levici, tak se nějakým způsobem omlouvají. Brání se, že s daněmi to tak nemysleli, s bytovou politikou to tak taky nemysleli a s OSVČ to tak nemysleli a tak dále.“

Výhoda ministerských křesel

To hnutí ANO naopak velmi aktivně využívá především svých aktuálních ministerských funkcí.

„Neustále vidíme ministryni Alenu Schillerovou (za ANO), která, jak to jen je možné, využívá svojí funkce. Ministra dopravy a ministra průmyslu Karla Havlíčka (za ANO), který dělá to samé. Sledujeme soustředění otvírání dálnice D1 těsně před volbami nebo poklepání na základní kámen stavby nové budovy Univerzity Karlovy. A to několik měsíců před tím, než se samotná budova začne stavět,“ vyjmenovává reportérka Seznam Zpráv Bastlová.

Hosty speciální debaty Tomáše Pancíři jsou:
Lída Rakušanová, novinářka, spolupracovnice Českého rozhlasu
Marie Bastlová, moderátorka a komentátorka serveru Seznam Zprávy
Patrik Eichler, politický komentátor, zástupce ředitele Masarykovy demokratické akademie
Petr Kolář, zástupce šéfredaktora MD DNES

Podle Petra Koláře jde ale o jeden ze základních principů politiky: „Přirozeně proto kandidují. Aby v těch funkcích byli a aby – až se budou skládat účty – se mohli pochlubit. A je na lidech, jestli to ocení, nebo ne.“

Poslechněte si celou debatu Tomáše Pancíře a jeho hostů.

Společně probrali také působení premiéra na sociálních sítích a zda existuje možnost, že by se Andrej Babiš vzdal dobrovolně postu premiéra – třeba v souvislosti s blížící se prezidentskou volbou za dva roky.

autoři: Tomáš Pancíř , Ondřej Skácel

Související

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.