Opalovací krémy nás nechrání dostatečně. Sluneční záření může poškodit také naši DNA

16. červen 2014

Proti slunečním paprskům by nás měly chránit opalovací krémy s ochranným faktorem. Podle britských vědců nás ale nechrání dostatečně.

Základní principy fungování opalovacích krémů jsou dva, vysvětluje dermatolog Petr Arenberger:

„Máme krémy, které pohlcují energii fotonů, to je chemická fotoprotekce, anebo které odrážejí ultrafialové záření, a to je fyzikální fotoprotekce.“

Obě cesty mají za cíl omezit pronikání UV záření do pokožky.

Krémy dokážou riziko rakoviny oddálit

Vědci z Manchesterské univerzity zjistili, že opalovací krémy dostatečně nechrání proti zhoubnému melanomu.

Hlavním poznatkem studie byl způsob, jak UV záření zahájí zhoubný proces. Nádorové bujení se odstartuje mutací neboli změnou dědičné informace zapsané v DNA. A DNA se může poškodit mnoha různými způsoby.

V experimentu se ukázalo, že fotony poškozují gen p53, který má sloužit jako ochrana proti následkům poškození DNA. Pokusy probíhaly na laboratorních myších, ale u člověka by to mělo být podobné.

Opalování (ilustrační foto)

Opalovací krémy bychom tedy neměli vnímat jako absolutní všespásnou ochranu. I v experimentu se prokázalo, že riziko onemocnění můžeme výrazně oddálit.

Svou roli hraje i psychika

Jen si musíme si uvědomit, co znamená slovo faktor. V matematice je faktor činitel neboli číslo, kterým se násobí. A v dermatologii?

„Faktor více než 50 se už nepoužívá, a to z toho důvodu, že rozdíl mezi padesátkou, která propouští jednu padesátinu ultrafialového záření, to znamená 2 %, a mezi stovkou, která propouští jednu setinu, čili 1 %, už není tak dramatické jako třeba mezi desítkou a padesátkou, kde je to v tomto přepočtu rozdíl 8 procentních bodů,“ odpověděl profesor Arenberger.

Ve výpočtu pak hraje roli i psychologický „faktor", kdy člověk, který má krém s vysokým číslem, zůstane na slunci o hodně déle, a dostane tak možná větší dávku záření než ten, kdo se slunci vyhýbá.

A teď díky nové studii máme molekulární důkaz, že čím více je UV záření, tím větší je riziko pro naši DNA.

autoři: mvo , mas , Michael Rozsypal
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.