Ondřej Vaculík: Valorizujme si sami

30. březen 2023

Nekonečné diskuse, spílání a hádání ohledně vládního návrhu na snížení červnové valorizace důchodů začíná být odpudivé i pro samotné důchodce. Ponižující je zejména pro ty z nás, kteří zaujímají uvědomělý národohospodářský postoj: S tím, že se jim valorizace penze sníží o tisíc deset korun, se nejen smířili, ale pokládají to za rozumné.

Míti měsíčně o tisícovku méně mnozí chápeme jako náš příspěvek k lepšímu hospodaření státu, který je v nelehké situaci a měl by myslet na budoucnost.

Čtěte také

Třeba bychom byli překvapeni, kolik důchodců by dobrovolně přijalo snížení valorizace své penze, kdyby to bylo na nich a ne na státních představitelích. A možná bychom dobrovolně uvalorizovali i větší úsporu.

Na druhé straně při tomto způsobu důchodového handrkování člověk musel ocenit alespoň jistou srdnatost a antipopulismus, s nímž do toho vláda šla ve stavu legislativní nouze. To by se Babišovi nestalo. Avšak chápu, že vláda nyní má těch problémů až nad hlavu a leccos je úplně jinak, než bylo v době, kdy do pověstné Strakovky lezla. Takže místo snižování daní je zvyšuje a tak dále.

Co a proč vláda dělá

Co třeskutě chybí nám i vládě, je národohospodářská politika, která se vytváří bez ohledu na zájmy politických stran. Připomeňme za první republiky Karla Engliše, jenž na národohospodářská témata odpřednášel tisíce hodin a publikoval stovky odborných statí. Prezident Masaryk si ho vážil jako sveřepého ochránce veřejného rozpočtu proti plýtvání.

Čtěte také

Druhým podobně významným národohospodářem byl Jiří Hejda, jenž v Peroutkově Přítomnosti vedl rubriku Národní hospodářství. V době budování státu to bylo hlavní téma. Také v Lidových novinách se zabýval národohospodářstvím, později se mu věnoval v Českém slově. Po válce byl členem Ústřední plánovací komise, která připravovala tzv. dvouletku, a prosazoval zestátnění podniků akcionováním, kdy by v nich stát měl majoritu.

V roce 1949 byl zatčen a v procesu s Miladou Horákovou odsouzen na doživotí. Jiří Hejda byl také prvním, kdo už v roce 1929 předpověděl hospodářskou krizi. V Hejdově a Englišově době lidé byli obeznámeni s národohospodářskou problematikou, takže mohli rozumět tomu, co a proč vláda dělá nebo nedělá.

Ondřej Vaculík

Dneska, nemajíce respektovaných národohospodářů, nevíme o našem hospodářství, kromě stýskání na nedostatek peněz, téměř nic a všechna vládní rozpočtová opatření pak mají povahu něčeho náhlého, kalamitního. A my jenom žasneme, divíme se, nechápeme to, nevěříme tomu, rozčilujeme se a nadáváme na vládu.

Autor je spisovatel

autor: Ondřej Vaculík
Spustit audio