Ondřej Vaculík: Válka pravdy proti pravdě a dopisy přes zeď

11. únor 2021

Abrahám je biblickým patriarchou, ze Starého zákona známe jeho poslušnost Bohu, kdy jde obětovat syna Izáka, spoléhaje na boží zaslíbení. Až na poslední chvíli, u obětního kamene, Bůh Abraháma vyzve, aby místo Izáka obětoval berana. 

Všechna tři hlavní monoteistická náboženství, judaismus, křesťanství a islám, se hlásí k Abrahámovi, arabsky Ibráhímovi, a Židé i Arabové se považují za jeho potomky.

Čtěte také

Abrahámův příběh je jak v Tóře, tak v Koránu. A všechna tři náboženství se snaží nějak spolu vycházet na jednom území mezi Středozemním mořem a řekou Jordán. Pro arabské Palestince je to Palestina, pro Židy Země izraelská neboli Svatá země čili Země zaslíbená.

Pro Židy je hora Sion v Jeruzalémě jejich pravlastí. A v křesťanské tradici se na Sionu odehrála Poslední večeře Páně.

Izraelské území dobyli nejprve Asyřané, kteří Židy vyhnali, po nich Babylóňané, později také Římané. Židé byli rozprášeni po všech koutech světa, ale Sion byl pro ně vždy nadějí návratu do jejich Země zaslíbené. Výsledkem tohoto sionismu byl vznik Státu Izrael v roce 1948.

Jsme správci, ne majitelé

Napětí mezi Izraelci a Palestinci se zhoršilo jak po takzvané šestidenní válce v roce 1967, tak také po roce 1990, kdy do Izraele přicházely tisíce Židů z bývalého Sovětského svazu a dalších dříve nesvobodných zemí. Zakládali nové osady na území, která Palestinci považovali za svá.

Čtěte také

Josi Klein Halevi je novinář a spisovatel, který se narodil v roce 1953 v New Yorku a od roku 1982 žije v Jeruzalémě. Napsal pozoruhodnou knihu Dopisy přes zeď, tedy deset dopisů, které on jako Izraelec píše palestinským sousedům, na něž se dívá přes hraniční zeď.

Svým sousedům vysvětluje, nejen oč Židům jde a proč, ale také uznává důvody Palestinců nároky Židů odmítat: jejich spor je válkou pravdy proti pravdě. Cituji Haleviho: „Izraelští Židé jsou pozoruhodná většina: Jsme většinou ve vlastní zemi, ale naléhavě si uvědomujeme, že jsme menšinou v nepřátelské oblasti – oblasti, do níž kulturou i smýšlením náležejí arabští Izraelci.“

V druhé části knihy jsou odpovědi na jeho dopisy od Palestinců.

Čtěte také

Obě strany se v jednom shodují: jediným možným řešením historického konfliktu je rozdělení území dvou samostatných států: Palestiny a Izraele. Ostatně podobně to už v roce 1947 schválila Organizace spojených národů. Zejména Izraelci by ale museli vyklidit nově vzniklé osady, dvěma slovy: smrsknout se. Zříci se například Jeruzaléma?

Ale Jeruzalém se Sionem je přece jejich! Hospodin jim ho přímo dal! Proti tomu Halevi klade otázku: „Chce Bůh, abychom tuto zemi vlastnili jen my? Nebo je naším úkolem sdílet ji s dalším národem?

Ondřej Vaculík

„Domnívám se,“ říká Halevi, „že samotná podmíněnost vlastnictví, skutečnost, že nikdo a žádný národ nemůže skutečně vlastnit svatou zem, nabízí náboženský základ pro to, abychom se o tuto zem dělili. Jako správci, nikoli majitelé.“

Autor je spisovatel a komunální politik

autor: Ondřej Vaculík
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.