Ondřej Vaculík: Milujte se, pravdy každému přejte!

31. prosinec 2020

Kromě té nakažlivé nemoci, kterou nechci ani vyslovovat, ale která krátí náš dech, co nás ještě dusí? Možná ten rozkol ve společnosti, velmi protichůdné názory a postoje, s nimiž do sebe vrážíme stále hněvivěji. 

Diskuze i polemika končí tam, kde sveřepě trváme na svém a neuznáváme žádné argumenty. Osobní názor považujeme za obecnou pravdu, přes niž, jak se říká, nejede vlak.

Čtěte také

Svoboda slova i pokročilá technika ve sdělování nám sice dává tisíce možností, jak se dohodnout, ale o to méně nám to jde. Proč tolik nepokoje a zloby při správě věcí veřejných? Kam se vytratila pospolitost a ideály? A kde je pravda a láska?

Ovšem ani husité, jak jsem se dozvěděl z prací historika Petra Čorneje, už před jejich revolucí netvořili názorově jednolitý celek, ale dělili se přinejmenším na umírněné a radikály. Harmonie nepanovala ani mezi táborským, sirotčím a pražským svazem.

Zvláště po Žižkově smrti se husitská revoluce ubírala velice křivolace až k Lipanům, kde stály v jednom šiku Pražský svaz, husitská zemská vláda a katolická šlechta proti táborským a sirotčím radikálům. Češi proti Čechům. – A dneska Husovo náměstí nebo Husův pomník je v každé druhé vsi: Milujte se, pravdy každému přejte! – Akorát, že to trvalo hodně dlouho.

Bude to trvat hodně dlouho

Čtěte také

Letos uplynulo 400 let od bitvy na Bílé hoře. Z pojednání historika Jaroslava Čechury, otiskovaného v Lidových novinách, jsem se dozvěděl, že také Stavovské povstání se ubíralo cestou nejednoty a rozpadavosti.

Za moravské stavy – a peníze – nakonec válčily jednotky z německých zemí, vedené Jindřichem Šlikem, ovšem psáno německy. Česká stavovská armáda podlehla dvěma císařsko-katolickým šikům Maxmiliána Bavorského a Karla Buquoye.

Poprava dvaceti sedmi českých pánů pak byla aktem strašné krutosti, připomeneme si ji v červnu příštího roku. – A dneska svobody náboženského vyznání, konfese máme, kolik každý potřebuje. Akorát, že to trvalo hodně dlouho.

Čtěte také

Podobně krutě jako po Bílé hoře komunistický režim trestal naše mnohé hrdiny, kteří v cizině bojovali za mír a naši svobodu ve druhé světové válce. Za všechny připomeňme osud generála Heliodora Píky nebo divizního generála Karla Kutlvašra.

Nakonec jsme ale přec jen těmto našim hrdinům, kteří přežili – a dožili se – stihli projevit náležitý vděk a úctu alespoň na sklonku jejich života – no trvalo to hodně dlouho.

Jak člověk o tom čte – anebo stárne? – nabývá přesvědčení, že také my jsme toliko pokračováním téhož a svou existenci asi musíme vnímat s naší historií spojitě. Někdy mám i pocit, že jsem u všech těch našich dějinných malérů byl a že si je tak trochu i pamatuji.

Ondřej Vaculík

Nechci vám vnucovat své poznání, ale jsem přesvědčen, že i přes všechny naše obavy, nejistoty, zmatky a karamboly nakonec zvítězí – zní to trochu pošetile – i pravda a láska. Akorát že to asi bude trvat hodně dlouho.

Autor je spisovatel a komunální politik

autor: Ondřej Vaculík
Spustit audio