Ondřej Vaculík: O těch našich krajích a billboardu, který není

22. říjen 2020

Krajské volby pokládáme za okrajové. A to navzdory velkým billboardům, které lemují naše frekventované silnice. Při cestování Moravou jsem například četl heslo jistého volebního uskupení: Postavíme kraj na nohy.

Nebo jiná strana měla: Dostaneme kraj na špici. Lékař, kandidující na hejtmana, vyrazil do volebního klání s heslem: Uzdravíme kraj. A další podobná provolání.

Ta hesla jsou ale nesmyslná – vycházejí z něčeho, co není, a slibují něco, co nebude a ani nemůže být.

Čtěte také

Žádný z našich krajů neleží zhrouceně u našich nohou, není v troskách, aby ho bylo nutno či možno znovu stavět. Nebo na jakou špici a čeho špici chceme kraj dostat, a odkud ho tam chceme vyheverovat? Nebo čím je kraj nemocný, jakou chorobou trpí, kromě té covidové, která ale na žádného hejtmana nedá.  

Ta politická hesla zní sice silácky, ale se skutečnou politikou nemají nic společného. Vlastně ani nic neslibují. Protože jakmile by se političtí hybatelé s těmito hesly vskutku dostali k moci, mohou téměř vzápětí samolibě prohlásit: A už jsme kraj postavili na nohy a už jsme ho dostali na špici a už jsme ho i uzdravili, a to pouhou naší přítomností, protože my jsme v čele kraje konečně ti praví.

Řešení skutečných problémů, tedy konkrétní témata, jako by vymizela. A přitom jsou. Nebudu mluvit o stavu silnic, zvaných komunikace, protože bývají lepší než ten šílený provoz na nich. Je jedno závažné téma postihující značnou část společnosti, a to je dostupné bydlení. To je vázané na sociální politiku, která není populární.

Proč mladí lidé nejsou v obecních zastupitelstvech?

Ono slovo sociální, ačkoli vyjadřuje vztahy mezi lidmi, sociologie pak zkoumá vliv společenských sociálních faktorů na psychiku člověka, tak nám výraz sociální evokuje něco neblahého. Příliš se nám pojí se skupinami jakýchsi málo žádoucích a málo přizpůsobivých obyvatel, zlobivých občanů, pobírajících sociální dávky.

Čtěte také

Ovšem dostupné bydlení, s udržitelným nájemným kolem 60 korun za metr čtverečný, je vázáno na dotace na sociální bydlení, například ze Státního fundu rozvoje bydlení na pořízení sociálních a dostupných bytů. A toho se obecní zastupitelstva často bojí a žádat o takové dotace ani nechtějí. Zejména tam, kde v zastupitelstvu sedí – očima mladých – rozhádaní prďolové, kteří se čtyři i pět hodin vzájemně napadají, osočují z toho nejhoršího, čímž si adrenalinově krátí svůj důchodový čas.

Čtěte také

A o mladých lidech si nic moc dobrého nemyslí, tak proč by jim měla obec pomáhat a stavět sociální byty? Nejprve ať přestanou v obci dělat nepořádek a papíry ať hází do koše. Proč mladí lidé nejsou v obecních zastupitelstvech, je nasnadě. Mají malé děti a na ty hádačky a spílání v zastupitelstvu nemají čas.

Proto problém sociálního, dostupného bydlení by měl být také na programu krajském, aby kraj v tom pomohl. A třeba by se hejtmanům podařilo přimět poslance ke schválení zákona o sociálním bydlení. Tedy o bydlení zejména pro lidi, kteří se ze všech svých sil snaží uplatnit ve společnosti.

Ale na takový billboard jsem na své moravské cestě nikde nenarazil.

Autor je spisovatel a komunální politik

autor: Ondřej Vaculík
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.