Ondřej Vaculík: O keťasení

14. září 2023

Máme ještě v živé paměti, jak za minulého totalitního režimu za všechno mohla strana a vláda. Strana, rozuměj komunistická, rozhodovala o hospodářství, o kultuře, o personální, respektive kádrové politice. A vláda vykonávala to, co strana rozhodla. Bez strany a vlády ani švec nepodrazil boty. Tak v lidu zakořenilo, že strana a vláda může i za naše životy.

V současných svobodných poměrech našeho již pokročilého kapitalismu s rozvinutým tržním hospodářstvím poněkud tápeme v tom, za co nese odpovědnost vláda a za co si můžeme sami v rámci svobodného činění a podnikání.

Čtěte také

V naší velkoprodejně, kam chodím nakupovat, jim pořád roste inflace, jako by ve společnosti stále řádil covid. Přeci není možné, aby každé dva měsíce o cosi zdražil jogurt, už jsme na 16 korunách. Proč? Krávy málo dojily? Vždyť píce je letos dosti.

I ceny energií jsou dávno zastropeny, a v tisku se dokonce dočítám, že ceny anergií začínají padat a část dodavatelů už zlevnila plyn a elektřinu o desítky procent. V prodejně se ptám, proč tedy pořád zdražují. A dozvídám se, že za to může ten Stanjura a celá vláda, která nás ožebračuje. Namítám, že vláda na to bezmocně zírá jako my. – No ano, protože je neschopná.

Zbohatlické ručičky

Čtěte také

Za všechno může vláda, pane. – Nechci se v prodejně hádat, a tak se přu jenom sám v sobě: Bezmocná přeci neznamená neschopná. Bezmocná je zejména v tom, nad čím žádnou moc nemá a ani ji nemá mít. A odpovědnost za to nést nemůže. My jí to však přičítáme k tíži, jako bychom i chtěli, aby postaru vláda za všechno, co svobodně konáme, nesla odpovědnost.

A přitom ono nepřestajné zdražování je jevem, kterému se říká keťasení. Na ten výraz už jsme zapomněli. Je z německého Kettenschieber, což je řetězový obchodník, zpravidla válečný nebo poválečný spekulant a zbohatlík. Náš potravinářský průmysl a jeho obchodní řetězce se chovají, jako bychom byli po válce a všeho byl nedostatek. Je to hanebné, můžeme však po trhu chtít, aby měl morálku jinou než tržní?

Ondřej Vaculík

Aby nezdražil vždy, když mu to projde? – Jíst musíte a chcete, tak plaťte! – Potravinářský průmysl a jeho trh zneužívá rozkolísaných politických poměrů, na čemž bytní a bohatne. Čím více nevole ve společnosti vůči vládě, tím vyšší ceny, a tím více nevole vůči vládě. Může s tím vláda něco dělat? Nevím.

Živě však vidím, jak si novodobí keťasové, včetně Andreje Babiše, mnou zbohatlické ručičky, protože vědí, že lid, voliči to nespočítají jim, ale současné vládě, o níž soudí, že stejně půjde od válu. A pokud by došlo k nějaké další destabilizaci, ceny opět poletí nahoru. 

Autor je spisovatel

autor: Ondřej Vaculík
Spustit audio