Ondřej Vaculík: Betlémský výjev

24. prosinec 2022

Betlémský výjev s Ježíškem v jesličkách, Pannou Marií, svatým Josefem a houfcem pastýřů a ovcí můžeme ve vánoční době vidět téměř na každé návsi. Někdy jsou postavy náročně vyřezané i vybarvené, jindy je výjev pojednán spíše symbolicky, třeba ze sena a slámy.  

Čtěte také

Za minulého, nesvobodného režimu se tento biblický výjev ve veřejném prostoru nesměl připomínat. Betlémy se vyskytovaly toliko v kostelích, skromně se krčily v šeru postranních kaplí. V Praze velký, bohatý betlém býval na Loretánském náměstí v kostele Panny Marie Andělské, na ten se stávala i fronta.

A pak byl – a stále je – slavný betlém v Třebechovicích pod Orebem, dnes je národní kulturní památkou, ale ten více představoval unikátní uměleckořemeslné dílo než narození Krista.    

Tři mudrcové

K betlému patří ještě tři velmi důležité postavy, a to jsou v lidovém podání tři králové, Kašpar, Melichar a Baltazar. Tito mudrci nesou Ježíškovi zlato, kadidlo a myrhu, a to jsou vzácnosti. Darovali mu ale ještě něco mnohem vzácnějšího…

Čtěte také

Tedy tři mudrcové z východu kráčeli za hvězdou do judského Betléma a král Herodes je zastavil a vyslýchal, co je k takové cestě pohnulo. Podle evangelisty Matouše jim nakázal: „Jděte a pečlivě vyhledejte to dítě. Jakmile je najdete, oznamte mi to, abych se mu mohl jít poklonit i já.“

Mudrcové dorazili do cíle, předali své dary – a evangelista Matouš píše: „Když potom od Boha dostali ve snu pokyn, aby se nevraceli k Herodovi a vrátili se do své země jinudy.“ Tato strohá věta je klíčová, vždyť tehdy Ježíšův život visel na vlásku, Herodes se mu, jak známo, nechtěl poklonit, ale zabít ho, aby mu nedělal konkurenci.

Dar od Boha

Zajímavé je, že v Písmu svatém různou prozřetelnost Boží účinkujícím postavám, například Panně Marii, sdělují andělé nebo jim přímo shůry zazní Boží hlas. A tady nám Matouš prostě sděluje: „Když potom od Boha dostali ve snu pokyn…“ Pokyn byl součástí jejich moudrosti, kterou měli od Boha. Tak jako třeba pěvci Magdalena Kožená nebo Adam Plachetka mají hlas od Boha. Dar hlasu nebo dar moudrosti.

Ondřej Vaculík

Z rozhovoru s Herodem se dovtípili, oč mu ve skutečnosti jde. Z jeho přehnaných gest i z toho, jak se blahosklonně choval a pokrytecky tvářil. Že mu chce něco strašného udělat, došlo jim všem třem. Když z Betléma odcházeli, museli se o tom ale ujistit.

Podle mého prvý řekl: Kolego, zdá se mi že… – Také dospívám k podobnému podezření, dodal druhý. – I já, přestože jsem černý, si, kolegové, myslím totéž, tedy pokud si vy myslíte, co já. A tak se společně vydali jinou cestou, a tím dali Ježíškovi ten největší dar, zachránili mu život. Bez nich bychom betlémy nestavěli.

Autor je spisovatel

autor: Ondřej Vaculík
Spustit audio

Související