Ondřej Soukup: Fotbal, mír a spravedlnost

10. leden 2023

„Hele a pozdravuj trenéry. Byli fakt skvělí. A vůbec, myslím, že fotbal máte lepší. Já se mám dobře, akorát jsem ti teď nepsal, protože po posledním příletu raket jsme neměli tři dny elektřinu. Jinak normálka, chodím do školy a třikrát týdně na trénink.“

To mi těsně před Vánoci syn ukázal, s kým si to tak usilovně píše v telefonu. Byl to Nikita z Kyjeva, který byl na jaře s mámou pár měsíců v Praze a s mým synem hráli fotbal ve stejném klubu.

Čtěte také

Možná mě to tak silně zasáhlo, protože bylo těsně před Štědrým večerem. Ale ono nehledě na datum, myslím si, že podobné konverzace by desetileté děti jednoduše vést neměly.

Současně i tenhle kyjevský čtvrťák Nikita nepochybuje, že Ukrajina ve válce vyhraje. Vzpomněl jsem si na něj při četbě posledního průzkumu veřejného mínění. Podle něj se 82 procenta dotázaných domnívá, že země se vyvíjí správným směrem. Přitom pár týdnů před vypuknutím války v únoru loňského roku 67 procent respondentů bylo přesvědčeno, že Ukrajina směřuje špatným směrem.

Myslíte si, že dopadnete lépe?

Stejně tak je 97 procent Ukrajinců přesvědčeno, že země dokáže odrazit útok Ruska, přičemž 75 procent je o tom přesvědčeno skálopevně. 89 procent dotázaných tvrdí, že se na rok 2023 dívá s optimismem.

Čtěte také

Jsou i věci, které suchá statistická data neukáží. „Nevím, jestli to na Západě chápete, ale my skutečně nemáme jinou možnost. Protože pokud bychom prohráli, tak to je naše smrt. Stačí se zeptat lidí z Chersonu, jak se jim žilo za okupace,“ říkal mi jeden z kyjevských známých, který z tohoto jihoukrajinského města pochází. „Ostatně poslechněte si, co v Kremlu říkají o Ukrajincích a co je potřeba s nimi udělat. A poslechněte si taky, co říkají o vás, myslíte si, že dopadnete lépe?“ – argumentoval.

Vzpomněl jsem si na něj, když jsem četl text petice Mír a spravedlnost, sepsané několika lidmi z českého, diplomaticky řečeno, alternativního prostředí. Tři z pěti bodů petice se týkají požadavku odvolání sankcí vůči Rusku, o nichž autoři tvrdí, že na Kreml nemají vliv a naopak poškozují české občany. To je bezesporu legitimní téma k diskusi, stejně jako požadavek „ukončení šíření nenávisti vůči jakémukoliv státu či jeho představiteli“.

Čtěte také

Pak už se můžeme bavit o tom, zda sankce skutečně nefungují a jestli je kritika jasně protiprávního rozpoutání války šířením nenávisti. Petice ovšem také požaduje okamžité přerušení dodávek zbraní, aby mohlo být dosaženo příměří a následně i jednání o spravedlivém míru.

Ondřej Soukup, novinář

Problém je ten, že přerušení dodávek zbraní nepovede k jednání o spravedlivém míru, ale k vojenské porážce Ukrajiny. Přesně jak si to Kreml maloval před loňskou únorovou invazí. Ukrajina nemá rozhodně problém s nedostatkem vysoce motivovaných vojáků, ale s jejich výzbrojí, hlavně co se týče těžkých zbraní a munice. Pokud jim je neposkytneme, alespoň v tak omezené míře jako nyní, tak ji mnohonásobně početnější ruská armáda porazí. Pak následky pocítí i ti obyčejní čeští občané, kterými se autoři petice tolik ohánějí.

Autor je komentátor Hospodářských novin

Spustit audio