Ondřej Neff: Staré bomby smrdí

15. červenec 2019

Historicky vůbec první příspěvek do mého Neviditelného psa napsal před 23 lety Čechoaustralan George Švehla. Článek se jmenoval Staré bomby smrdí. 

Ukázalo se, že v australské angličtině znamená stará bomba asi to, co u nás stará šunka. Je to ojeté auto v bídném technickém stavu.

Ondřej Neff: Doba strašení

Za klima stávkovaly tisíce studentů v Praze

Dumal jsem o nějakém společném, jednotícím prvku v těchto eurovolbách. Jistě jsou tu komické momenty. Především je to Británie, její účast země na odchodu. 

George tam tenkrát psal, že podle zjištění policie se 20 % nejhorších aut stará o 80 % výfukového smradu v Austrálii. Utkvělo mi to v paměti jednak proto, že to byl první článek od jiného autora než ode mne, jednak proto, že je to v Austrálii nemlich stejné jako u nás.

Čuchadlo pro policii

Také u nás těch 20 % aut v nejhorším stavu nasmrdí víc než osm z deseti lepších aut. Což je smutné zjištění. Všude je to stejné, to zaprvé. Nikde se nedaří s tím něco dělat, to zadruhé.

Takže čtu, že česká policie dostane nějaký aparát, který bude čuchat k výfukům a pozná, který výfuk smrdí víc než normy povolují. Tak to jsou věci, které mi nejdou na rozum. Každou chvíli dojedu auto, a zdaleka to není nějaká vykopávka čili bomba z roku raz dva. Je to auto vcelku nového ročníku a z výfuku mu hulí černý dým.

Ondřej Neff: Vinnetou na indexu?

Pierre Brice a Lex Barker ve filmu Vinnetou - Rudý gentleman

Hodně jsem brečel, bylo mi 10, 11 let, když Poslední výstřel skolil rudého gentlemana Vinnetoua. Knihu jsem pak zaklapl, bylo to dnes klasické vydání s ilustracemi Zdeňka Buriana.

Mám v autě takovou šikovnou záklopku, takže se zaklopím a přemýšlím, jak takové auto může projít technickou prohlídkou.

A přemýšlím, jak to, že se s tím něco nedělá. Tak třeba stát. Nic stát nedělá tak rád, jako jsou zákazy. Ukažte státu, co by se dalo zakázat, a šup, už to zakáže. Proč nechává tyhle strašlivě smrduté automobily volně jezdit?

Zavírání očí

Strašlivě smrdí prakticky každý náklaďák a autobus. Tohle chápu. Před náklaďáky stát zavírá oči. Tedy, před náklaďáky stát ucpává nos, protože kdyby je měl honit a týrat, bylo by po nákladní automobilové dopravě a museli bychom chodit pěšky, protože by se musely zrušit také autobusy.

Ondřej Neff

A jak je to s osobními automobily? I tady má ta benevolence logické vysvětlení. Za volantem sedí voliči a stát se jich přece jenom ještě pořád bojí, protože voliči, to je ten divný hmyz, který jednou za čtyři roky vyleze zpod kamenů a všechno možné přejinačí a není dobré ho dráždit.

No, uvidíme. Policajti dostanou nějaké čuchadlo. Zatím prý jen ve Středočeském kraji. Tím pádem se ze Středočeského kraje stane oáza průzračného vzduchu, jaký je nad tou studánkou, kde nejhlubší je les. Třeba to tak bude. Ale moc na to nevěřím.

autor: Ondřej Neff
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.