Ondřej Neff: Pozdě bycha honit

24. červen 2019

Abych zachoval aktuálnost, měl bych moudře pohovořit o nedělní největší demonstraci od historického mítinku na Letenské pláni před třiceti lety.

Dokonce se na ni chystám – tuto  glosu namlouvám v pátek, chystám se na ni jako fotograf, nikoli účastník, protože se nesluší novináři s úctou ke stavu účastnit se politických demonstrací jinak než zpravodajsky.

Ondřej Neff: Osud Grety T.

Greta Thunbergová

Je mi všelijak, když čtu, že se Greta Thunbergová chystá na roční turné po světě.

Demonstraci jistě proberou jiní, věnuji se jinému tématu. Jen to se zmíním, že demonstrace asi Babišovu vládu nepovalí, nicméně se dvěma koulemi na nohou se těžko běhá. Ty koule se jmenují Mafra a Agrofert.  Když se chtěl stát zachráncem a otcem vlasti, měl jednu prodat a druhou nekupovat.  Ale pozdě bycha honit.

Nicméně zůstanu aktuální. Přesně před týdnem totiž došlo v americkém Dallasu ke střelbě. Dvaadvacetiletý muž tam střílel kolem sebe ze samopalu a federálové ho zastřelili. Fotograf Tom Fox pořídil technicky dokonalé fotografie a existuje i mobilem zachycený videozáznam.  Podívejte se na to, snadno si to vygooglíte. Podívejte se a pochopíte, jak pošetilá je představa, že ozbrojení občané mohou přispět k udržení pořádku v ulicích. 

Kdyby Clydeovi samopal neprodali

Ze záznamů je jasně patrný zmatek, který v takové situaci vládne. Střílí se. Odkud rány padají? Vidíme prchat strážníka a nad hlavou mu pleskla kulka. Odkud přišla?

Ondřej Neff: Nikdo nemeškej

Například na pláži Omaha v Normandii, která byla součástí Operace Overlord. Vylodily se na ni spojenecká vojska do Němci okupované Francie.

Minulý týden jsme si připomněli 75. výročí vylodění Spojenců v Normandii.

Sám fotograf Fox vypovídal, že jen tak vykoukl s foťákem v ruce, namířil a vidí v hledáčku chlapa. Pak mu došlo, že drží v ruce samopal. Fox byl naprosto dezorientovaný a spoušť přístroje stiskl jen mimoděk.

Celý ten zmatek a křik skončil až zásahem vycvičených federálních agentů. Kde se vzali, tu se vzali a toho člověka zabili. Jmenoval se Brian Isaac Clyde . Budete-li po něm pátrat na webu, nic moc se o něm nedozvíte. V podstatě jen to, co jsem vám právě řekl já. Zcela bezvýznamná událost, v našich médiích myslím ani nebyla.

Pro mě se ale stala připomínkou a argumentem. Zbraň je prostě zbraň a ve svobodné zemi má bezúhonný občan jistě právo ji vlastnit. Snad pro pocit bezpečí, snad pro odstrašení. Kdyby měli zbraň před osmi lety na ostrově Utoya, možná nemuselo zemřít 85 lidí a mrtvý by byl Anders Breivik.

Ondřej Neff

Přesto má být výstřel až to poslední, co je nutné ve zcela mimořádné situaci. Rozhodně to není řešení, na které se dá dopředu spoléhat. Kdyby tomu Clydeovi samopal neprodali, nemusel skončit v plastovém pytli. Ale to je taky pozdě bycha honit.

autor: Ondřej Neff
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.