Ondřej Neff: Sport zadarmo

29. leden 2024

Koníčky a sporty nesou spoustu radosti a užitku. Mají ale taky svoje stinné stránky. Každý jiné, ale jednu mají společnou. S jednou výjimkou a k té se dostaneme, jak se říká v podcastech. Ta společná stinná stránka spočívá v tom, že koníčky i sporty stojí peníze. Někdy dokonce velké peníze.

Letec akrobat potřebuje letadlo, jachtař jachtu, automobilový závodník auto. Když se rozhodnete, že budete běhat, brzy zjistíte, že k tomu nepotřebujete jenom nohy.

Čtěte také

Musíte je obout a potřebujete boty se speciální podrážkou, abyste si nezničili klouby, a k užitku vám přijde i oblečení a nakonec se budete divit, jak je běhání nákladné. Tedy když podlehnete svodům a reklamě.

Jaká zábava je zadarmo, ale úplně zadarmo? Suchý únor. Brzy začne a do suchého února se zapojí spousta lidí. Díval jsem se do statistik, podle nich je to deset procent dospělé populace, konkrétní číslo je 650 tisíc lidí. Ať přemýšlím, jak přemýšlím, nenapadá mě nic, co by se dalo vyrábět jako pomůcka pro suchý únor. Zábava nebo – chcete-li – sport spočívá v tom, že nepijete nic, co má v sobě alkohol. Tečka.

Tři kila dolů

Hnidopich namítne, že stoupne spotřeba limonád, a když ne limonád, tak vody, ale to neberu. Vodu pijeme i jindy, únor neúnor, sucho nesucho. Spousta lidí drží suchý únor kolektivně a vzájemně se podporují a telefonují si a posílají si všelijaké elektronické vzkazy. Jistě to taky nese náklady, ale ty spadají na vrub běžné komunikace.

Čtěte také

Už mám suchý únor, oficiálně se říká suchej únor, několikrát za sebou. Letos to mají adepti těžší, jelikož je přestupný rok a zobák se suší o den déle. Já osobně jsem si to zkomplikoval tuplem.

Jako skokan si dává rozběh, dal jsem si rozběh i na sucháč a začal sušit zobák brzy po Božím hodu. Ano, silvestrovskou půlnoc křtila u nás sodovka a šampaňské, co jsem dostal k Ježíšku od mladých, zůstalo zašpuntované v lednici. Důvod? Nepříjemný spolubydlící, váha v koupelně. Tři kila navíc.

Ondřej Neff

Takže jsem vyhlásil sám sobě zákaz všeho sebemíň alkoholového, plus zákaz čehokoli cukrového. Kafe a čaj si nesladím nikdy, ale ke kafi koláček, zvlášť když je makový, nebo punčový dortík nebo oříšková mléčná čokoláda… Musím skončit, nebo to tu nedočtu. Mám vyzkoušené, že suchý měsíc plus zákaz sladkého dá ve výsledku ta tři kila za měsíc dolů.

Nepříjemný průvodní jev je absťák. Hrozný absťák po punčovém řezu a mléčné čokoládě s lískovými oříšky. Naštěstí je konec ledna v dohledu, tři kila jsou dole, prvního února si koupím jeden makový ke kafi. A suchej únor pojedu taky, je to sport. A nic nestojí.

Autor je vydavatel internetového deníku Neviditelný pes

autor: Ondřej Neff
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.