Ondřej Neff: Snídaně u královny

6. červen 2022

Britská královna oslavila platinové jubileum svého panování, je na trůně už 70 let. V sobotu večer připravila překvapení a asi potěšila většinu z nás, kteří ji i zpovzdálí sledujeme se sympatií. Buckinghamský palác zveřejnil dvouminutové video. Je na něm zachycena návštěva Medvídka Paddingtona u královny.

Medvídek sedí s královnou u stolu, nehorázně lemtá čaj rovnou z konvice, přihlížející ceremoniář trne a strne ještě víc, když mu medvídek cákne do obličeje. Když pak medvídek královně nabídne svůj ušmudlaný sendvič, ona s úsměvem poděkuje a ukáže mu, že svůj sendvič sebou má přichystaný v kabelce.

Čtěte také

Když jsem to v neděli ráno uviděl na twitteru, samozřejmě jsem nelenil a zachoval jsem se stejně, jako když před deseti lety při zahájení olympijských her se Alžběta II. objevila ve společnosti s Jamesem Bondem a spolu s ním seskočila padákem. Je to možné? Opravdu je to královna?

I tentokrát je odpověď kladná. Ano, je to opravdu královna, protože je to opravdu královna. Británie je podle výzkumů veřejného mínění Čechům sympatická hned po Slovensku – to bereme jako součást rodiny – a Rakousku, i to bych si moc přál, abychom ho tak brali. Británie je spolu s Francií hned na následující příčce.

Dokud je královna zde

Čtěte také

Smysl pro humor vnímáme jako součást britské identity. Britský humor bývá suchý, někdy drsný. Když britská BBC produkovala seriál Top Gear  s Jeremy Clarksonem, říkal jsem si: dokud BBC snáší Jeremyho humor, je to s Británií dobré. Načež Jeremyho vyhodili pod záminkou hádky na place a jedna jiskřička mi zhasla.

Teď si říkám: dokud je Alžběta II. ochotná skákat padákem a snídat s Medvídkem Paddingtonem, je to s Británií dobré. Kéž by jí to vydrželo a panovnici kéž aby zdraví dál sloužilo. Pacičkou Medvídka Paddingtona své příznivce pohladila. Dokud je zde královna se svým úsměvem a svými klobouky, je to známka, že se svět ještě úplně nezbláznil a nevyvrátil z kořenů. Faktického nemůže udělat královna mnoho, ale sama její přítomnost na scéně posiluje důvěru a to věru není málo dnes, kdy se zpochybňuje prakticky všechno.

Ondřej Neff

Nějak mi panovnice připomíná maminku, když byla stará. Taky mi nemohla pomoci v té době, a že to byla hodně hnusná doba. Ale byla na světě a nějak mě to hřálo a posilovalo. Takže znovu, něco podobného vnímám ve vztahu k britské královně. A přeju jí, aby jí sendvič s Paddingtonovou marmeládou chutnal, nepochybuji, že se s ní o ten svůj po natáčení podělil.

Autor je vydavatel internetového deníku Neviditelný pes

autor: Ondřej Neff
Spustit audio