Ondřej Neff: Vinnetou a hrábě

30. květen 2022

Všechno dobře dopadlo, nikdo nebyl zraněný, odnesly to plechy, takže vlastně není o čem mluvit, natož aby se to rozmazávalo v rádiu. Jde samozřejmě o autonehodu. Věc má háček. Spočívá v tom, že ten řidič bouraného auta je Jaromír Jágr. V Plzeňské ulici v Praze se špatně podíval a připletl se pod tramvaj, která ho, jak se říká, opískovala.

Zpráva, že Jágr naboural do tramvaje, hned zaplnila sociální sítě, zpravidla s legračními poznámkami. Když si to řeknete nahlas, Jágr naboural do tramvaje, zní to trochu jako že Vinnetou šlápl na hrábě. Nebo že bůh Zeus šlápl na slupku od banánu a seknul sebou.

Čtěte také

Jaromír Jágr není Vinnetou a tím méně bůh Zeus. Nicméně k oběma mýtickým veličinám má blíž než já a nejspíš většina z lidí, které znám. Ano, je celebrita. To je dnes kde kdo. Jágr je supercelebrita, ba co víc, Jágr je legenda. Vidíte? Být legenda, to je skoro jako být Vinnetou.

Kdyby legenda nabourala na dé jedničce, nikoho by nenapadlo se ani pousmát. To spojení legendy, bouračky a tramvaje dává věci ten komický ráz. Poslední legendární bouračka s tramvají nastala před dvanácti lety. To tehdy v Praze na Andělu vletěl do tramvaje tehdejší ministr vnitra Radek John. Pražané možná zbystří – křižovatka Anděl, kterápak ulice do ní ústí? Ano, Plzeňská. Tahle oblast má v sobě něco neblaze magického.

Sestoupení z výšin do dimenzí smrtelníků

Čtěte také

Ale dosti legrácek, ukázalo se, že Jágr je nejen legenda, ale i slušný člověk. Samozřejmě, že se na něho sesypali novináři. Nevykrucoval se, jak to tak obvykle bývá. Znáte to, takové ty řeči typu „ty blbci tam dali špatně značku“ a podobně.

Legenda Jágr prostě přiznal, že se špatně podíval a pod tu tramvaj na Plzeňské zcela prostě najel, takže ho zezadu napálkovala. Přesně totéž se stalo před lety mému kamarádovi Martinovi na Příkopech, tenkrát se tam jezdilo oběma směry autem a tramvaj tudy taky jezdila. V rozhlase se o tom opravdu nemluvilo. Na to je zapotřebí být legendou.

Ondřej Neff

Když Vinnetou šlápne na hrábě a bací ho to do čela, je to kromě jiného i akt polidštění. Sestoupení z výšin do dimenzí nás, obyčejných smrtelníků. Svými nevyhýbavými slovy vysvětlení si legenda Jágr jistě získal sympatie. A hlavně a na to nezapomínejme – slíbil, že bude hokej hrát dál. Vůbec by nevadilo, kdyby na stadion dojel pomuchlaným autem. Ale oni mu ho do té doby jistě rádi opraví.

Autor je vydavatel internetového deníku Neviditelný pes

autor: Ondřej Neff
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.