Ondřej Neff: Pro levicové voliče je ANO zjevně atraktivnější než jejich ČSSD a KSČM

7. říjen 2018

Propad sociálních demokratů a komunistů byl očekávaný. Oranžovým předpovídaly výzkumy dokonce dvouprocentní výsledek, nakonec byl téměř tříprocentní. Jedno procento víc nebo míň nemění nic na tom, že šlo o fiasko. Oběma vyluxovalo hlasy hnutí ANO a komunistům urvala kus masa Okamurova SPD.

Politika je obchod s nadějemi. Babišovo hnutí dokáže lépe vyvolat dojem, že „to zařídí“. Nejde o ideje, jde o bezprostřední naplnění konkrétních potřeb dne. Babiš vytáhne grafy a kouzlo je hotovo.

Alexandr Mitrofanov: Oranžová klouže dolů

Předseda ČSSD Jan Hamáček

Předseda ČSSD Jan Hamáček se v průběhu sčítání výsledků komunálních a dílčích senátních voleb tvářil způsobem, který my starší známe z chování zástupců vládnoucí moci před rokem 1989. Tehdy se často používaly formulace typu „dílčí nedostatky zde jsou, ale v plnění náročných úkolů musíme na některých úsecích přidat, a pak tyto náročné úkoly v dalším období zajisté splníme“.

Pokud jde o útěk od komunistů k SPD, pak je to málo platné, Okamura je radikálnější než Filip, přičemž radikalismus má pro určitý typ lidí neodolatelný sex appeal.

Ti si přejí, aby někdo šel a těm nahoře to nandal. Dá se čekat, co bude dál. Jistě padnou nějaké hlavy, je ovšem otázka, zda to bude co platné.

Sociální demokraté mají problém s hlavami náhradními. Pokud jde o komunisty, u nich příklon k radikalismu bude znamenat konflikt s ústavností, a pak by nápad na zákaz strany přestal být osobním hobby Jaromíra Štětiny a mohl by se stát vítanou součástí 30. výročí konce komunismu u nás.

autor: Ondřej Neff
Spustit audio