Ondřej Neff: Občanská výchova

21. prosinec 2020

Tahle glosa má titulek Občanská výchova. Ano, to je její téma, žádný koronavirus anebo nedej bože Vánoce. Kdo by chtěl poslouchat glosy o koronaviru před Vánoci a už vůbec, kdo by chtěl poslouchat glosu o Vánocích tři dny před Štědrým dnem.

Ale ono na ten koronavirus i na Vánoce přece jen dojde.

Čtěte také

Takže občanská výchova. Povídala mi vnučka, že napsala dopis ministru zdravotnictví. Mám představivost a hned jsem se jí zeptal, zdali psala zdvořile.

Jak si zaslouží, odpověděla. Velice mě potěšila. Čtrnáctileté mladé dámy mají psát ministrům, jak si zaslouží. To je občanská výchova v praxi.

A to jsi mu napsala dopis na papíře, dala do obálky, olízla známku…

Podívala se na mě, jako kdybych byl ministr zdravotnictví.

No samozřejmě mailem, dědo…

Pominul jsem ten pohrdavý nádech slova „dědo“. Mám svoji mailovou adresu dýl, než jsi ty na světě, mladá… Takže k věci.

Ejhle, toto je praxe

Čtěte také

Faktické jádro dopisu ministru zdravotnictví se týká tenisu. Naši mladí bydlí blízko, doslova na dohoz kamenem od areálu Sokola. Kdysi tam hrál Vlasta Burian tenis, kurty vydržely i přes totáč a dnes jsou nadále ve správě Sokola. Ten je zvelebil a vyšperkoval a mládež tam chodí hrát. K mé radosti taktéž vnučka. Přechod do zóny PES čtyři jí v tom brání.

Jsme na kurtu dva tři. Na vzdálenost deset metrů. Jak se máme nakazit? Proč nesmím o prázdninách sportovat, proč mám sedět na kanapi a čumět na televizi?

Ach jo. Mám za sebou vojenskou službu základní plus osm vojenských cvičení na důstojnické štábní úrovni. Vím, že každá organizační operace složitější než odchod do kantýny pro balíček cigaret přináší zmatky a protimluvy. Štáb vydá rozkaz a nemůže postihnout všechny ty nekonečné jemnosti složité reality.

Čtěte také

Tenis jo. A co tedy squash, tenis plácaný o zeď, oba soupeři vedle sebe? Kolik je na světě různých sportů? Jak je odlišit, to má ministr běhat se skládacím metrem a měřit… vymýšlím si… koeficient dodechu?

Zůstal jsem při tom, že jsem jí iniciativu schválil. Psaní ministrovi je občanská aktivita.

Pak jsme vzali pejsky a jeli na výlet. Vylezli jsme na kopec Závist nad Zbraslaví. V prostorách někdejšího oppida jsme zastihli školní výlet, chumel třiceti dětí. Žádné roušky.

Ondřej Neff

To se smí, odtušila vnučka. Má to nastudované. Tenis nesmíme, výlet ve třiceti bez roušek ano. Nekomentoval jsem to. Občanská výchova budiž realizována životní praxí a ejhle, toto je praxe.

A co Vánoce, dojde na ně opravdu?

Ano. Přeji vám, abyste si vytvořili pohodového Ježíška.

Autor je vydavatel internetového deníku Neviditelný pes

autor: Ondřej Neff
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.