Ondřej Neff: Naše spása kukačkové hodiny

27. únor 2023

Dnes tu budu povídat o zajímavém projektu, který může příznivě zasáhnout do našich životů. I když, jak sami uslyšíte, to vypadá na první poslech prazvláštně. Hned se k tomu dostanu, ale nejdřív se musím zmínit o výročí. Sešla se hned tři najednou. Skoro na den přesně to bylo první výroční přepadení Ukrajiny, dále pak Gottwaldova převratu v roce 1948 a sebeobětování Jana Zajíce.

Všechna vedou k zarmoucení, k myšlenkám převážně chmurným. Pochmurnost toho prostředního značně zmírňuje skutečnost, že se komunistická strana nedostala v posledních volbách do Parlamentu.

Čtěte také

Kéž by nějaká podobná tečka prosvětlila připomenutí 24. února, to datum bude ještě příštím generacím připomínat obnovu tradice, o níž jsme se domnívali, že je zapomenutá, že totiž se evropské státy vzájemně přepadávají s úmyslem sebrat sousedovi území. Ale to prosvětlení, tedy konec války, leží v budoucnosti a nevíme, jak vzdálené.

Takže zpátky k těm kukačkovým hodinám. Miluju technické novoty všeho druhu, a proto mě nadchl projekt gravitačního skladování energie. Patent má skotská firma Gravitricity. Podepsala s naší firmou Diamo memorandum, které by mělo vést k praktickým pokusům.

Vliv gravitačních elektráren na příliv a odliv

Princip ukládání energie spočívá ve zvedání a spouštění obrovského závaží v šachtě opuštěného uhelného dolu. Konkrétně se mluví o dole Darkov.

Čtěte také

Už chápete můj odkaz na kukačkové hodiny? Všechny hodiny opatřené závažím ukládají energii gravitačně. Ručně je natáhnete, závaží pak klesá a pohání ručičky.

V tomto případě by závaží vytáhly k ústí šachty elektromotory – poháněné, dejme tomu, solární elektrárnou. Až by sluníčko přestalo svítit, závaží by se uvolnila – a roztáčela by generátor na výrobu elektřiny.

Zní to jako verneovka, ale na stejném gravitačním principu fungují přečerpávací elektrárny. Jedna je kousek od Prahy ve Štěchovicích: elektrické pumpy ženou vodu do nádrže na kopec Homole, a když pak je třeba, voda z nádrže pohání turbínu. Funguje to od roku 1947 – vidíte, loni to bylo tři čtvrtě století.

Ondřej Neff

V Česku jsou čtyři takové přečerpávací elektrárny. Ve světě je ale podle odhadů 14 tisíc dolů, které by se daly tímto způsobem využít. Ano, jako fanda technických novot jsem projektem nadšený. Už proto, že gravitace je něco, co se člověku hned tak nepodaří zničit. Ledaže… ledaže se ukáže neblahý vliv gravitačních elektráren na příliv a odliv a rotaci Měsíce a mladí lidé se budou přilepovat k Mona Lise s výkřikem „přitažlivost nás odpuzuje‟. Ale to nastane až za pár let, až při nějakém dalším výročí.

Autor je vydavatel internetového deníku Neviditelný pes

autor: Ondřej Neff
Spustit audio