Ondřej Neff: Murphy na orbitě

15. říjen 2018

Je to na pováženou. Před měsícem jsem tady v rádiu glosoval poprvé a bylo to o dírce vyvrtané do pendlovací kosmické stanice Sojuz.

O dírce přemáznuté lepidlem se laškovat dalo, teď to je vážnější. Sojuz je kosmický pendl, pověstný svou spolehlivostí. Pán s červenou čepicí mávnul plácačkou a šel na kafe, mašina zabrala, zvedla se a najednou bác, selhal pomocný motor druhého stupně a pak už začaly hodiny tikat s tisícinásobnou rychlostí.

Ondřej Neff: Čekání na díru do hlavy

Ruská kosmická loď Sojuz (nalevo) a loď Progress (napravo) umístěné na Mezinárodní vesmírné stanici

Srdce mi zaplesalo, je tu něco, co jsem opravdu nečekal: zločin na oběžné dráze! Stručně připomenu, co víme ze zpravodajství.

Oba kosmonauti usedali smrtce na lopatu. Dopadlo to chválabohu dobře, automatický systém záchrany zafungoval. Užili si přetížení sedm gé. Laicky řečeno, to je sedminásobná váha. To znamená, že bych ve zlomku vteřiny vážil jako fiat uno. Piloti to tak neberou, na přetížení jsou zvyklí. Byli tedy rádi, že přistáli v kazašské stepi.

Taková událost neunikne pozornosti. Hned se vyrojily dohady, co že se to na Rusi děje. Ruští zabijáci se nechávají nachytat na švestkách a dokonce blekotají v televizi,  Sojuzy jsou děravé a padají… Rusky širý prostor ke spekulacím!

Už mě chlapci nepřemlouvejte

K nim bych rád dodal, že Murphyho zákon o tom, že co se může pokazit se pokazí, se nevyhýbá ani kosmickému průmyslu. Naopak, provází ho od prapočátku. Na kosmickém hřbitově mají Američané víc křížků než Rusové a pokud jde o tajné operace, i na ně Murphy platí.

Ondřej Neff: Velký bratr uviděl

02522006.jpeg

Čtvrteční ranní zásah slovenského policejního komanda Lynx by měl potěšit asi každého, kdo má Slovensko rád a drží mu palce.

Gabčíkovi při atentátu na Heydricha taky selhal samopal a Američané ztratili při likvidaci Usámy bin Ládina v Pákistánu tajný vrtulník a Pákistánci ho s chutí předali Číňanům. A to pomlčme o americkém fiasku při osvobozování rukojmí držených na ambasádě v Teheránu.

My, co známe práci tajných služeb jenom z filmů o Jamesi Bondovi, máme falešné představy o tom, jak jsou efektivní. S mou ženou, když si dáme schůzku ve městě a přijdeme na místo ve stejnou vteřinu, říkáme že máme inspiraci Mosadu. Kdyby nás mosaďáci slyšeli, možná by se potrhali smíchy.

Ondřej Neff

Zpátky ke kosmické výpravě, která místo na orbitě skončila v kazašské stepi. Jako každá lidská činnost i kosmonautika je provázena chybami a neúspěchy. Netřeba z toho dělat drama. Ale kdyby se mělo na příštím Sojuzu do měsíce něco podělat, tak házím ručník do ringu. Pošlu vzkaz do Bajkonuru: už mě chlapci nepřemlouvejte. S vaší firmou nepoletím.

autor: Ondřej Neff
Spustit audio