Ondřej Neff: Komentáři pod články se baví hrstka lidí a jejich význam je v podstatě marginální

12. září 2016

Patří na internet cenzura? Kde je hranice mezi vlastním názorem a nenávistným příspěvkem. A je vůbec možné vymýtit nenávistné komentáře v internetových diskuzích? I o tom spolu v Českém rozhlasu Plus diskutovali Lukáš Houdek s Ondřejem Neffem.

„Nenávistné příspěvky na sociální sítě nepatří a měly by být regulovány,“ myslí si koordinátor projektu HateFree Culture Lukáš Houdek. Zároveň upozorňuje na nutnost citlivého přístupu při zásazích na internetu. Právě možného zneužití cenzury se obává internetový novinář a publicista Ondřej Neff „Já jsem staršího ročníku a jsem tak na slovo cenzura trochu citlivý. Četl jsem, že pan ministr Dienstbier o něčem takovém sní, ale doufám, že to nebude nikdy realizováno.“

Mezi svobodou slova a nenávistí

Zároveň zmiňuje tenkou hranici mezi nenávistí a názorem. „Názory se neustále vyvíjí, to co bylo dříve bráno jako extremistické, třeba v souvislosti s migrační krizí se stává součástí mainstreamu.“

Pro Lukáše Houdka jsou zcela určujícím pravidlem zákony České republiky. „Nemyslím si, že je nutné trestně stíhat každý projev nenávisti, to je kontraproduktivní. Spíš je třeba klást důraz na osvětu, učit se diskutovat,“ dodává Houdek.

Význam internetových diskutérů

Ondřej Neff přidává svoje dlouholeté zkušenosti z vedení nejstaršího českého on-line deníku Neviditelný pes. „K zlepšování kultury na internetu jsem dost skeptický, musím ale říct, že těmi komentáři pod články se baví hrstka lidí a jejich význam je v podstatě marginální,“ uzavírá Neff.

autoři: Martin Ocknecht , bum
Spustit audio