Ondřej Neff: Dluhy v pytli

3. prosinec 2018

Vánoce jsou na krku a poznám to podle toho, že mi pořád někdo chce půjčit nějaké peníze.

Otevřu noviny a jsou tam reklamy na půjčky. Pustím si rádio a dozvím se, že budu mít hodně smutné svátky, když si na ně nepůjčím.

Ondřej Neff: Smíšené pocity

Obyvatelé ostrova Severní Sentinel

Bojovníci kmene Sentinelců zastřelili salvou šípů amerického výzkumníka, který se navzdory zákazu pokusil navštívit jejich ostrov Severní Sentinel.

Z televizní obrazovky se půjčené peníze sypou jako z rohu hojnosti. Půjčováci tam chodí i ve dvou. Jeden je ošklivý, tlustý a zlý a ten druhý je krásný štíhlý a hodný. Oba půjčují. Ten tlustý zlý proto, aby si namastil kapsu a udělal ze mne blbce, kdežto ten druhý, ten krasavec, to je lidumil. Celé noci nespí, protože přemýšlí o mém blahu. Nad ránem na to přijde. Půjčí mi peníze!

Tuhle mi jeden takový telefonoval, byl z banky. Že mi půjčí peníze.

„Já ale žádné peníze nepotřebuju,“ odpověděl jsem mu.

„Počkejte, počkejte. To není tak jednoduché. Vy si můžete koupit i to, na co nemáte a my vám na to půjčíme!“

„Chápu ten princip. Háček je v tom, že když na něco nemám, tak si to nekupuju.“

„Ale to byste teď mohl, s naší půjčkou. Víte co? Já vás navštívím a vysvětlím vám to.“

Vánoční radost a peněžní náklady

Odpálkoval jsem ho. Mám s tím zkušenosti. Moje banka mi například pořád cpe kreditní kartu. Taky pod tím argumentem, že si můžu koupit, co oči uvidí a zaplatit to až mnohem, mnohem později. Pan bankovní poradce či paní bankovní rádcová se pak na mě dívají jako na méněcenného, když tak skvělou nabídku odmítám.

Ondřej Neff: Podnět pro vládu

Asia Bibiová

Slovo solidarita se v souvislosti s naší zemí skloňuje v sedmi pádech. Že prý jsme solidární málo nebo dokonce vůbec ne, a jiní zase, že dost a možná až moc.

Je to zátěž z dětství. Babička mi jako ukolébavku zpívávala písničku s refrénem „já Pepíčka nechci, on je dlužen ševci“. Písnička pocházela ještě dávno z Rakouska, to žádné kreditní karty nebyly a za dluh se lidi styděli. Dnes je, jak čtu, zadlužený každý druhý, řečeno obrazně. Není divu, při té reklamě.

Nejvíc mě dostala reklama „Máte starosti s dluhy? My vám na ně půjčíme!“ Nebo ta jiná reklama, že když máte těch dluhů víc, jdete do banky a ona je stáhne všechny do jednoho pytle a je po starostech. Ve skutečnosti nemáte po starostech. Máte dluhy v pytli a vy tam jste s nimi.

Ondřej Neff

Tyhle moje řeči jistě vyvolají hněv, hlavně mezi těmi, co dluhy mají. Ale co mám dělat, když mě mrzí, že se těch reklam na půjčky kolem Vánoc tolik vyrojilo? Vánoční radost není přímo úměrná peněžním nákladům… Tohle se jaksi málo propaguje, tak tu dělám takový malý záskok. Přeji pohodový advent!

autor: Ondřej Neff
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.