Ondřej Neff: Disaster formal

1. srpen 2022

Požár v Hřensku stále ještě doutná. Ve chvílích, kdy moji glosu posloucháte, se nám ve zpětném zrcátku pohledu na minulý týden noří z kouře a mlhy dva monumenty, které se trvaleji zapíší do paměti. Je to ohněm a dýmem nezasažená Pravčická brána, chvála bohu, že to s ní tak dobře dopadlo. Druhý monument je premiér Petr Fiala v saku.

Kdybychom shromáždili všechny písemné i verbální výpovědi na téma „premiérovo sako v Hřensku“, vydaly by na svazek o tloušťce bible. I toto moje rozmlouvání do toho spadá. Pokusím se, aby bylo aspoň trochu produktivní.

Čtěte také

O důležitosti osobní asistence státní osobnosti na místě neštěstí ví svoje královna Alžběta už od roku 1966. Tehdy se zdráhala překážet při záchranných pracích po sesuvu důlní výsypky ve welšském Aberfanu a mrzí ji to dodnes. Zkrátka, má se za to a je to tak správné, že k neštěstí národního rozsahu má lídr asistovat: přidá události na vážnosti. Nikdo nečeká, že popadne lopatu nebo hadici. Čeká se od něho uznání a vzpruha a tak je to správné.

Teď k té produktivnosti mého příspěvku. Ve společenském styku existuje cosi, čemu se říká dress code neboli kodex oblékání. Bývá to na pozvánkách, když je tam napsáno white tie, jde opravdu do tuhého, protože to znamená povinný frak.

Remcat se bude stejně

Čtěte také

Stupňů je oficiálně třináct, obvykle jde o business formal, v podstatě jde o pánský tmavý oblek a jeho dámskou obdobu. Příjemnější je business casual, nejčastěji volnější sako a džíny, vše bez kravaty, dámy nosí halenku a sukně po kolena. Tento dress code ale postrádá položku disaster formal, tedy oblek pro návštěvu katastrofy.

Fiala dostal za sako v Hřensku kartáč. Je tomu ale dvacet let, co tehdejší ministr vnitra Stanislav Gross asistoval při povodních ve vojenských maskáčích. Dostal za to taky kartáč. Jaké je tedy vhodné oblečení pro návštěvu místa neštěstí celonárodního významu, pokud se shodneme na nezbytnosti návštěvy politického lídra? Rozstřel mezi premiérským sakem a parašutistickými maskáči je široký. Autoritativně by mohl vysvětlit oblečení typu disaster formal specialista na etiketu Ladislav Špaček.

Ondřej Neff

Jako laik bych navrhoval a hlasoval pro džíny a bundu. Původně pracovní kalhoty amerických zlatokopů se v ušlechtilé formě propracovaly do kategorie business formal. No a bunda je stejně univerzální. Proto radím, zaveďte dress code disaster formal, džíny a bundu, a bude pokoj.

Nebude. Remcat se bude stejně. Ne oblek, ale remcání, to je oč tu běží a bude tomu tak napořád.

Autor je vydavatel internetového deníku Neviditelný pes

autor: Ondřej Neff
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.