Ondřej Neff: I ty, Macrone

18. červenec 2022

Ve skandálu už lítá i francouzský prezident Emmanuel Macron. Na jazyk se mi dere předsmrtný výrok Julia Caesara zachycený na pásek antického přístroje zvaného magnetofonium. I ty, Brute, řekl prý tehdy Ceasar při pohledu na dýku v hrsti svého přítele.  I ty, Macrone, jsi nachytán na politických švestkách.

Copak je to za politické švestky? Macron prý nadržoval firmě Uber. Také u nás Uber provozuje sdílenou taxislužbu a Macron té francouzské prý umetal cestičku.

Čtěte také

Podle toho, co média sdělují, klestil jí cestu džunglí zákonů a nařízení. Soucítím s Macronem. Kdybych byl na jeho místě, dělal bych totéž, protože si myslím, že sdílená taxislužba je skvělá věc a že by se jí měla uvolnit cesta, jak je to jenom možné. Technika to umožňuje, lidé to chtějí, jenom zákazy a regulace skřípou jako písek v ložiskách.

Přitom je to tak prosté. Desítky let slýchám stesky nad tím, že v autě o váze dřív deset, teď patnáct a víc metráků jede jeden člověk. Navíc, toho jednoho člověka nemusí těšit, že jede sám. Být po mém, uvolním systém tak, že by se do něho mohl zapojit každý.

Macrona máchají v blátě

Bydlím ve Zvoli, jedu do Prahy něco vyřídit – proč bych nemohl cvaknout do mobilu JEDU a na Jarově bych nabral pasažéra a na Smíchově ho vysypal. Z jeho konta na moje konto by přetekla – co já vím, třeba pajcka – a moje auto by bylo dvojnásobně vytížené a on by se dostal na místo dřív než veřejnou dopravou.

Čtěte také

Kdyby se to zavedlo masově, vznikla by jakási rozptýlená veřejná doprava. Byl by to zajímavý proces. Mohlo by se dokonce stát, že by nikdo nechtěl být majitelem auta a jeho šoférem a radši by si cvakl do mobilu CHCI JET NA SMÍCHOV a počkal by si, až se mu nabídne odvoz. Dovedu si představit matematický model toho všeho – jak by se posouvaly počty vozících a vožených, až by se došlo k nějaké rovnováze.

Je to příklad něčeho, co by mohlo fungovat bez multimiliardových investičních nákladů. Možná, že si to Emmanuel Macron uvědomuje a proto ten Uber podporoval. Jak říkám, podporoval bych to taky, uber neuber, ten princip je skvělý a líbí se mi.

Ondřej Neff

Je tu ale hodně těch, komu se to nelíbí. Taxikáři především. A spousta dalších. Vymýšleči paragrafů, krajkáři právních labyrintů, ochránci všeho, co ochraňovat lze i za cenu zahubení. Vyhrávají. Macrona máchají v blátě. Věřím ale, že myšlenka nakonec zvítězí, protože je chytrá a efektivní. Jenom to bude chtít čas a námahu. Jako vždycky, proto evoluční procesy trvají tak dlouho.

Autor je vydavatel internetového deníku Neviditelný pes

autor: Ondřej Neff
Spustit audio