Ondřej Konrád: Život je Bílý dům

21. únor 2019

„Kdyby se setkali dva ruští agenti, nebylo by to úplně ono,“ řekl nedávno český prezident a myslet tím sebe a Donalda Trumpa.

Erik Best: Kdyby se Babiš chtěl podívat do Bílého domu, tak by mohl

Andrej Babiš a Tomáš Petříček

Znovu se spekuluje o návštěvě českého premiéra v Bílém domě. Není to náhodou tak, že ministři obou zemí už jen dolaďují detaily?

Když totiž vysvětloval, proč mu podle jeho mínění hned tak asi nepřijde pozvání do Bílého domu. O něž viditelně usiloval hned, jak se tam Trump nastěhoval a Zemanův mluvčí se tvářil, že je to přece hotová věc a jde jen o nalezení optimálního termínu.

Po dvou letech (v tom druhém už řeči z Hradu o cestě do Washingtonu prakticky ustaly) se ale český prezident s Trumpovým přehlížením jakoby smířil. A vysvětluje ho hlavně tím, že je nejen jistými kruhy stejně jako Trump považován za ruského agenta (přesněji řečeno za osobu Rusům zavázanou), dlouhodobě odsuzuje protiruské sankce, byl proti vydání hackera Nikulina do USA, a také podporuje čínský Huawei.

Menší spojenec taky spojenec  

To v zásadě odpovídá. I když bychom mohli ještě něco přihodit. Na druhé straně ale Zeman kopíruje USA tlakem na přemístění naší ambasády do Jeruzaléma. A vysloveně překvapil bleskovou podporou venezuelského opozičníka Guaidóa, tedy opět v linii Bílého domu, včetně jeho pozvání do Prahy.

Trumpovo pozvání Zemana do Bílého domu platí, říká Kmoníček

Hynek Kmoníček

Českou republiku navštívil předseda americké Sněmovny reprezentantů Paul Ryan. Třetí nejvyšší ústavní činitel se setkal s premiérem v demisi Andrejem Babišem i s předsedy obou komor parlamentu, prezident Miloš Zeman ho ale nepřijal. „U čísla tři to není automatické, prezident se schází s hlavami států a premiéry. Hrad chce držet preferenci, aby první kontakt byl se Slovenskem,“ vysvětluje velvyslanec ve Spojených státech Hynek Kmoníček.

Což vedlo předáky KSČM k poznámkám, že se Zeman přece jen chce do přízně Bílého domu vlísat. Což ale prezident záhy trochu oslabil varováním Guaidóa, aby se vyhnul případné vojenské intervenci z USA, jinak skončí jako Husák. Což KSČM nechala pro jistotu bez komentáře.

Na Hradě ovšem jistě museli delší dobu vidět, že o Trumpovo pozvání usiluje také premiér Babiš. I že se Bílý dům vzhledem k dnešním pošramoceným vztahům s evropskými lídry poohlíží po eventuálních spojencích i mezi menšími unijními státy.

A v zásadě nekonfliktní a zahraniční politikou konzistentní Česká republika s proevropským premiérem by se hodit mohla.

Můry špionážní i celní 

A pokud už byl Babiš v hledáčku Trumpova týmu někdy na podzim, jeho aktiva v posledních týdnech stoupla díky postoji vlády a státních institucí vůči údajnému bezpečnostnímu problému produktů společnosti Huawei. Byť sám premiér v kauze donedávna verbálně spíš bruslil. Jistě i kvůli Hradu.

Ondřej Konrád

Buď jak buď, pozvánka přišla a není pochyb, že se 7. března bude na schůzce hovořit právě o tom, jak se bránit čínské špionáži. A i když to Babiš nyní popírá, také asi o případné stavbě jaderných bloků, ve které má zájem se angažovat po bankrotu otřepaná firma Westinghouse.

A pokud český premiér má Trumpovi co nabídnout, pak také může o něco žádat: především odvrácení hrozící obchodní války mezi USA a EU, hlavně pětadvacetiprocentní clo na auta ze starého kontinentu. Černé můry české ekonomiky.

Spustit audio