Ondřej Konrád: Zaorálkovské unikum – ministr s podporou zdola

13. duben 2021

Svědčí o něčem, že se nejsilnější koaliční strany poměrně často a jakoby s úlevou zříkaly resortu kultury a nechávaly je menším partnerům? A nesouvisí to s tím, že ze státního rozpočtu pořád připadá na kulturu méně než mnohokrát slibované jedno procento? Možná ano, možná ne.

Ale připomeňme, že od roku 1993 zdaleka nejdéle sloužící ministr kultury Pavel Dostál (skoro na den 7 let) byl členem vládnoucí sociální demokracie a v prvém období sloužil pod premiérem Zemanem, s nímž měl až hravě blízký vztah. A na straně druhé ovšem – stejně víc prostředků nevydobyl.

Důvěra za snahu

Ale Dostála i tak kulturní obec většinově akceptovala coby politika, který se snažil problémům a potřebám porozumět a bezmála empaticky o nich diskutovat. Což se nedalo říci o většině jeho předchůdců a následovníků.

Čtěte také

I když stávající šéf resortu Lubomír Zaorálek, který před dvěma lety přišel úspěšně konsolidovat neutěšené vztahy ministerstva s nejširší kulturní obcí po Antonínu Staňkovi a nyní by měl podle plánu šéfa ČSSD Jana Hamáčka převzít ministerstvo zahraničí, přece jen lidmi z oblasti kultury vstřícně brán je.

Také jej lze považovat za člověka tak řečeno „kulturního“. A tak možná není až tak překvapivé, že se mu aspoň zatím na zamini vracet nechce (byl totiž ministrem zahraničí v Sobotkově vládě), stejně jako to, že se za jeho setrvání přimlouvají divadelníci, knihkupci a nakladatelé nebo provozovatelé festivalů.

Pro které, a možná se ještě přidají další, zřejmě představuje naději, že by obvykle opomíjená oblast nemusela zůstat stranou při rozdělování prostředků z evropského fondu obnovy. A že aspoň do podzimních voleb Zaorálek přispěje k postupné resuscitaci kulturního dění. Pokud tedy začne pandemie viditelně slábnout. 

Unikátní situace

Jev je to v domácích poměrech nevídaný: ještě se snad nestalo, aby šéf přehlíženého ministerstva odmítal přebrat jedno z těch nejdůležitějších. A už vůbec, aby se za setrvání ministra kultury brali lidé z kulturního provozu.

Čtěte také

I když třeba jen proto, že se obávají, kdo přijde po něm, neboť o Hamáčkem vybraném poslanci Janu Birkem, chvíli i místopředsedovi ČSSD, neví vlastně nic. Sice podle prezidenta „bude jako skvělý starosta Náchoda vynikající ministr kultury“, jenže jak známo, zrovna na tomto postu se komunální kvalifikace už několikrát neosvědčila. Řečeno velmi eufemisticky. Jinak bychom také mohli mluvit o katastrofách.

Ondřej Konrád

To samozřejmě nic neznamená a Birke je asi zdatný manažer i obratný politik. Ale než se v pandemií rozvráceném resortu aspoň jakž takž zorientuje, bude to nějakou dobu trvat. Prakticky už rok umrtvené kultuře by naopak mohl být obeznámený Zaorálek podstatně platnější. A jak navíc vidíme, sám to chce.

Autor je komentátor Českého rozhlasu

autor: Ondřej Konrád
Spustit audio

Související