Ondřej Konrád: Za volantem za voliči

17. květen 2022

Když dva dělají totéž, není to totéž. Známou pravdu už z časů antického Říma lze celkem snadno vztáhnout i na aktuálně propuknuvší turné Andreje Babiše (ANO). Tedy pokud bychom ho srovnávali, jak se to chtěj nechtěj vtírá, se spanilými jízdami přepravního vozidla značky Karosa typu C 734. Zakončenými přistáním v červnu 1998 u předního vchodu Strakovy akademie.

Čtěte také

Řeč jde samozřejmě o legendárním Zemáku, vyřazeném linkovém autobusu, ve kterém předseda sociálních demokratů Miloš Zeman (tehdy ČSSD) měsíce křižoval rodnou hroudu, hřímal proti ODS Václava Klause hesly o privatizační „krádeži století“ a „spálené zemi“, a s účastníky setkání si pak připíjel mezi pojídáním uzenek. Což všechno působilo zcela autenticky; budoucí premiér se do ničeho nutit nemusel.

Zmatení voliči hnutí

Také Babiš vyráží za občany po vlastní ose. Respektive osách, které ovšem nesou luxusní obytný karavan, páčící se ke dvěma miliónům. Nicméně rovněž veze heslo, už známé „Za Babiše bylo líp“. Jako kdyby se hnutí ANO chystalo probojovat zpátky k moci.

Čtěte také

Jenže to by se na něj rázem zřítilo všechno, s čím se nyní potýká vláda Petra Fialy (ODS). Někdo by si neodpustil: včetně dědictví po té Babišově. Zkrátka předčasné volby nejsou na obzoru. A Babiš čerstvě zopakoval, že do příštích řádných by měl hnutí vést nový předseda. K čemu tedy to heslo? Volič ANO se musí drbat za uchem. Než mu to dojde.

Že je ve hře cosi jiného, než když Zeman rajzoval při oficiální kampani k parlamentním volbám. Zatímco Babiš teď šlápl na pedál jakoby jen tak a chce si prostě popovídat s občany. Čímž, třeba dodat, se vyhne započítáním nákladů do přísnějších limitů pro volby. Ať podzimní komunální a senátní, nebo pak prezidentské.

A k těm posledně jmenovaným evidentně toto cestování míří. Přestože Babiš kandidaturu stále nepotvrdil. A snad není skutečně rozhodnutý a čeká, kdo všechno se ještě přihlásí a co to udělá s jeho šancemi. Do předem prohrané bitvy by šel těžko. A vidí, že například odborářský šéf Josef Středula bude lovit v prakticky totožném levicovém elektorátu. Navíc politikou příslovečně neušpiněný.

Vypnutý motor až na Hradčanech?

Nicméně zkušební oťukávání terénu, zájmu a nálad nezaškodí, sněmovna je přece pro Babiše dávno nudná žvanírna (tedy pokud sám nehovoří dlouhé hodiny při obstrukcích), tak proč novou hračku nenastartovat? Když už si ji pořídil?

Ondřej Konrád, moderátor a komentátor Českého rozhlasu Plus

Možná se v ní dokonce kdesi vprostřed lesa vyspí, prý po tom dlouho touží. A do prostorné ložnice karavanu by se klidně vešla i ochranka. I když je trochu těžké si ji tam představit. Zemák žádnou zpanštělou ložnici neměl. A muselo v něm být vysloveně bohatýrské prostředí. Zato v karavanu bude jako v klícce.

Když dva dělají totéž, není to totéž. Což ale neznamená, že Babiš s tou víc než sedmimetrovou elegantní potvorou přece jenom nedojede až na Hrad.

Autor je komentátor Českého rozhlasu

Spustit audio